Jönsson inför premiären: Kan känna stress och oro

SPORTBLADET

Davos. Sjukdom och förslitning har förstört Emil Jönssons, 28, säsongsöppning.

Till sprintkungens hjälp har svenska folket ryckt in och bombat honom med tips som ska vara bättre än modern sjukvård.

– Det kan vara allt från några speciella armband till att man ska äta örter till att sova, säger han.

Emil Jönsson ler.

Han står på stadion i schweiziska Davos, han har skidorna i handen och solen strålar. I morgon gör en av världens bäste sprinters säsongspremiär och allt verkar harmoniskt. Det är som att han får påminna sig själv om att hösten varit skitdålig.

I september ådrog han sig en virusinfektion som raserade försäsongsplanerna. När han kvicknade till kom smärtor i höftböjaren.

28-åringen har hittills bara en start i vinter, det var på ett lopp i Östersund förra helgen, då han kom femma på 15 kilometer.

”Tänker på i morgon”

Jönsson säger sig vara lugn inför OS i februari, till dess ska han ha hittat i form igen, men sedan lägger han till:

– Jag kommer säga utåt att jag tänker på OS, att det är lugnt. Men i huvudet tänker jag på i morgon (då det är sprint). Då kan jag känna en stress och oro. Man har ingen aning om var man står.

Målet i morgon är först att klara tidskvalet. Mer än så kan han inte lova, eftersom han knappt har sparat någonting mot andra toppåkare i vinter. En semifinal vore bonus, säger Jönsson.

Men om vi backar några veckor: hur har han kurerat sig under höstens sjukdomsperiod? Om Emil i stunder har behövt råd på behandlingar har de inte varit svårfunna. De har regnat in i hans inkorg från privatpersoner.

– Man får mycket tips av allmänheten. Det är fantastiskt vilket engagemang det är, säger han.

Berätta!

– Det är allt möjligt man ska göra och tänka på. Det kan vara allt från några speciella armband till att man ska äta örter till att sova, säger han. Är man borta en helg får man en hög mejl. Det är skitkul.

Så… vad har du lyssnat på?

– Jag har hållit mig ganska cool. Jag har tackat, men valt att sova ut i stället.

ARTIKELN HANDLAR OM