Kritiserar Ekwall: ”Du var en idiot”

Berättar om incidenten: ”Jag tappar hakan”

Foto: EKWALL SHOW, BILDBYRÅN
Amelia Mauritzon och Patrick Ekwall.

avAndreas Käck

SPORTBLADET

I en krönika på Östersunds-Posten kritiserar sportjournalisten Amelia Mauritzon tv-profilen Patrick Ekwall för en incident på Jämtkraft Arena.

”Jag tycker att ditt beteende på Jämtkraft Arena var idiotiskt”, skriver hon.

Samtidigt svarar Ekwall.

”Jag ber givetvis om ursäkt om du upplevt situationen du beskriver som obehaglig”, skriver han.

I samband med den globala #metoo-kampanjen har flera kvinnor gått ut och berättat om sexuella trakasserier, kommentarer och andra övertramp.

Nu går sportjournalisten Amelia Mauritzon ut och berättar om en incident med Patrick Ekwall. I en krönika på tidningen ÖP – med rubriken ”Ja Patrick Ekwall, du var en idiot – här ska jag förklara varför” – kritiserar hon tv-profilen för en incident som skedde på Jämtkraft Arena, i samband med Europa League-matchen mellan Östersund och Athletic Bilbao i mitten av oktober.

Dessförinnan hade Mauritzon – tillsammans med kollegorna Jessica Almenäs och Lena Sundqvist – blivit inbjudna till Patrick Ekwalls talkshow ”Ekwall Show” för att diskutera just hur kvinnliga sportjournalister blir behandlade.

”Tappar hakan”

Men när Mauritzon får syn på Ekwall på Jämtkraft Arena och går fram för att hälsa känner han inte igen henne.

”Medan jag väntar på dig i det varma pressrummet så lättar jag på dragkedjan i dunjackan då kontrasterna från bitande kyla till varmt fikarum frambringar en svettattack hos mig. Precis när du vänder dig om för att möta min blick lossar jag håret som fastnat under halsduken i en svepande gest. Du ser rakt in i mina ögon och säger: ’Men jaa, du ser bra ut’”, skriver Mauritzon.

Hon skriver att hon ”tappar hakan” efter Ekwalls kommentar, och fortsätter:

”Jag kan aldrig tro att du skulle sagt så till en manlig kollega till oss som skulle rätta till sin halsduk, mössa, vante eller vad det än må vara”.

Ber om ursäkt

Parallellt med Amelia Mauritzons krönika publiceras även ett svar från Patrick Ekwall, också det på ÖP.

Där inleder Ekwall med en ursäkt:

”Jag ber givetvis om ursäkt om du upplevt situationen du beskriver som obehaglig”.

Han betonar direkt att han inte ska ha sagt ”Men jaa, du ser bra ut”, utan snarare ”det ser snyggt ut”.

”Komplimanger om hår, kläder, utseende ger jag ofta till kollegor i branschen, män såväl som kvinnor. Det är snarare ganska vanligt där jag jobbar, det hände senast i Östersund i torsdags när jag sa till Karin Frick och Hasse Backe att de såg snygga ut i sina vinterutstyrslar, och jag tror vi ser det som något trevligt och upplyftande. Men om du ser det jag sa som "opassande" så är det förstås beklagligt”, fortsätter Ekwall.

”Är lite orättvist”

52-åringen skriver också att han upplever det som ”lite orättvist” att Amelia Mauritzon väljer att skriva sin krönika offentligt istället för att diskutera händelsen direkt med Ekwall, eftersom de har träffats flera gånger efter det, senast i förra veckan, i samband ÖFK:s Europa League-match mot Zorija.

”Det kan jag känna är lite orättvist, inte minst eftersom jag anser att situationen du beskriver framställs felaktigt. Jag vill kraftfullt betona att jag ställer mig främst i ledet för att motverka en uselt stinkande manlig miljö, sexuella trakasserier, nedlåtande kommentarer, alla jävla sunkiga tafserier och dickpicks-skickande idioter. I min och alla andra branscher”, skriver Patrick Ekwall.

Läs Amelia Mauritzons krönika i sin helhet här!

Läs Patrick Ekwalls svar i sin helhet här!

Se Ekwall Show-programmet där Amelia Mauritzon medverkar här!

De är klara för slutspel i EL – och så lottas 16-delsfinalerna 00:25
ARTIKELN HANDLAR OM