”Har inte varit på pallen på tre år”

SOK om petningarna som väckt reaktioner: Inte de aktiva vi vill använda gummisnodden till

SPORTBLADET

Svenska skidlandslaget ville ha med Emil Jönsson i OS men fick nej.

Nu bemöter SOK kritiken efter petningen av Jönsson och konståkaren Alexander Majorov.

– Emil har inte stått på pallen på tre säsonger, säger truppchefen Peter Reinebo.

Emil Jönsson tog två medaljer vid OS i Sotji men får inte chansen att försvara något av dem. Petningen kom trots att skidlandslaget hoppades få med 32-åringen.

”Ska inte vara med i truppen”

– Han har inte nått grundkriteriet. Han har inte varit i final den här säsongen, annat än i Dresden-tävlingen som var, och han har inte stått på pallen på tre säsonger. Vi är intresserade av att använda ”gummisnodden” när det gäller unga aktiva som kan nå världstoppen. Inte på en aktiv som inte är ett framtidskriterium. Det handlar inte om Emil utan om grundkriteriet vi har. Att vi har en befäst nivå på topp åtta i högsta konkurrens i en relevant tävling, säger truppchefen Peter Reinebo och fortsätter:

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

Foto: Bendiksby, Terje / TT NYHETSBYRÅN

– Om en aktiv som gjort flera OS inte har nått nivån som uttagningen kräver ska man inte vara med i truppen. Däremot om det är en yngre aktiv med en framtid så kan man resonera kring en uttagning i truppen ändå.

Finns ett undantag

Konståkaren Alexander Majorov var en av de som kom med på det så kallade ”framtidskriteriet” vid OS i Sotji. Den här gången petas 26-åringen dock – något som väckt reaktioner.

– Jag vet inte om det är många (reaktioner) och om sociala medier är riktigt relevant i sammanhanget men Alexander är egentligen i samma läge som Emil, även om Alexander inte har varit på samma nivå. Han har inte nått grundkriteriet och därför tar vi inte ut honom. Det är det enkla och det svåra.

Ett undantag finns dock i truppen. 25-åriga freestyleåkaren Emma Dahlström.

– Emma Dahlström var på toppnivå förra året med flera tävlingar på pallen men men fick en allvarlig skada, korsbandet, som hon sedan tagit sig tillbaka snabbare än normalt ifrån. Beskedet till henne var att vi ville se henne genomföra en tävling och få ut det hon har. Hon har bevisat den nivå hon gjorde förra året men inte i år på grund av skadan. Men nu har hon gjort sina trick och kunnat genomföra två tävlingar utan fysiska problem. Där är det relevant att resonera om man kan göra ett undantag så att uttagningen inte är som en varm kniv genom smör och där har vi också gjort ett undantag.

Så många OS-guld vinner Sverige 00:42