”Det är lite annat än att spela hemma, så är det”

Debutanten Christoffer Fagerström, 25, om uttagningen

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: SIMON HASTEG RD / BILDBYR N

SPORTBLADET

Truppen är uttagen, nu är VM i Ryssland endast elva dagar bort.

Sverige ska försöka försvara guldet från i fjol, där förbundskaptenen Svenne Olsson gärna ser en repris på förra årets final.

– Självklart är en match mellan Sverige och Ryssland någonting utöver det vanliga. Det vore ju crescendot, säger han till Sportbladet.

Presskonferensen är precis över där förbundskaptenen Svenne Olsson tagit ut 18-mannatruppen till VM i Ryssland, där Sverige ska försöka försvara guldet man tog förra året under hemma-VM i Sandviken.

I truppen finns en VM-debutant som till vardags spelar i Hammarby i Elitserien: Christoffer Fagerström, 25.

Den klassiska sportfrågan Christoffer. Hur känns det?

– Ja precis, nu ska jag svara klassiskt här då, säger han och skrattar. Nej men, det känns bra. Jättekul att få vara med och spela en VM-turnering. Kul också att komma tillbaka till en stad jag har bott i tidigare, så jag är förväntansfull.

25-åringen bodde i Ryssland under ett års tid när han spelade för SKA Neftianik under säsongen 2016/17. Han har en del erfarenhet som han kan dela med sig av till de övriga spelarna.

– Jo men lite grann givetvis. Framför allt när det börjar närma sig ett slutspel därborta. Spela för fulla läktare är ju något speciellt, framför allt i den hallen. Det är ett väldigt bra tryck där. De (ryssarna) är också duktiga medialt för att haussa upp bandyn så mycket det går. Det är lite annat än att spela hemma, så är det. Men det handlar i slutändan bara om att njuta och sen köra så hårt det går.

Ensam debutant i truppen

Fagerström är ensam debutant i laget. Det är ingenting som stör 25-åringen.

– Jag tänker inte så mycket på det. Jag har varit med och gjort en hel del landskamper så jag känner mig ganska trygg i det. Jag känner mig även trygg för att komma tillbaka till det stället i Ryssland, som jag också har spelat på, så jag tycker bara det känns positivt, säger han.

Har du kommit bra in i gänget?

– Ja det tycker jag. Nu har jag varit med framför allt här i december och spelat landskamper och så där. Framöver handlar det mer om att sätta oss ner och pussla kring hur var och en kan bli så bra som möjligt i den här gruppen. Det tillhör de senare planerna, som vi ska börja bygga på här i nästa vecka.

2017 vann Sverige turneringen efter att ha besegrat Ryssland i finalen med 4–3. Det var Sveriges första VM-guld sedan 2012.

”Han förtjänar den här platsen”

När Sportbladet pratar med förbundskaptenen Svenne Olsson om uttagningen av Christoffer Fagerström låter det så här:

– Han har under en ganska lång tid stått och knackat på dörren för att slå sig in i den slutgiltiga 18-mannatruppen och få spela VM, men har av konkurrensskäl fallit bort tidigare år. I år känner vi dock att han efter sitt proffsår i Ryssland, och därefter tagit det vidare och varit fortsatt stark i Hammarby - så föll det avgörande för hans del. Han förtjänar den här platsen.

Hur gick tankarna i övrigt när du tog ut truppen?

– För det första så tittar vi självklart på form. Vi tittar också hur de här spelarna ska kunna anpassa sig till vårt sätt att spela, vad vi kommer att bli utsatta för därborta och hela den biten. Det kommer att krävas extremt stark skridskoskicklighet och hårt jobb över hela banan för att vara redo att vinna ett nytt guld, säger Olsson.

”Åldern är ingenting vi tittar på”

11 av 18 uttagna spelare är över 30 år. En ganska erfaren trupp alltså.

– Vi tittar på vilka som vi tycker är bäst, och det är de här. Tittar du på våra forwards så är de 22, 24, 25 - Edlund (Christoffer) är 30 - däremot har vi lite mer rutin defensivt. Men åldern är ingenting vi tittar så där väldigt mycket på, vi vill ju vinna här och nu och då ska vi ta ut de bästa spelarna, säger förbundskaptenen.

I laget finns 42-årige målvakten Anders Svensson, med 118 landskamper, 10 VM-turneringar och 4 VM-guld i bagaget. Han har dock inte varit med sen 2014.

– Han har presterat jättebra i sitt klubblag Edsbyn sen förra året, och tagit det vidare i år. Vi kände att han har presterat så pass bra att han är en av två målvakter som förtjänar att vara med, säger Olsson.

Ni är regerande mästare. Vad krävs för att ni ska försvara guldet i år?

– Det kommer krävas att samtliga spelare och ledare levererar på sin maxnivå, framför allt spelarna. Det är så extremt små marginaler mellan många länder, framför allt Sverige och Ryssland, så det krävs också en gnutta flyt. Men vi har både rutin och hunger i laget, vi har ett spelsätt som vi tror på och som fungerade jättebra förra året under VM i Sandviken. Det handlar om att försöka vara bäst när det gäller.

Klarar man av att ha fötterna på jorden som regerande mästare och säga att “vi tar en match i taget”, eller går ni för guldet? Kan ni säga att ni gör det?

– Vi kliver in i VM-turneringen med stor ödmjukhet. Ryssland tycker jag fortfarande får gälla som favoriter, det ligger en extremt stor press på hemmanationen. Men vi har medlen för att kunna vinna. Självklart är vi stolta över förra året - vi spelade en fantastiskt bra bandy och förtjänade att vinna - men nu är det ett nytt år och en ny insats som krävs. Så jag hoppas att vi inte är som, och det kommer vi inte att vara heller, några bekväma, mätta katter utan det är en full ny satsning. Vi ska vara bra, säger Olsson.

”Det vore ju crescendot”

Är det Ryssland som är drömmotståndet i en eventuell final?

– Jag gillar ju inte att prata final, utan det är från semifinalerna och framåt som gäller. Sen är självklart en match mellan Sverige och Ryssland någonting utöver det vanliga. Det vore ju crescendot.

Fotnot: Den svenska truppen åker till Ryssland på onsdag i nästa vecka. Bandy-VM spelas mellan den 29 januari och den 4 februari i Chabarovsk.

Publicerad:

LÄS VIDARE