Kan hoppa av trots 457 000 anledningar att fortsätta

avSimon Norberg

Foto: Pontus Orre

LENZERHEIDE. Ingvild Flugstad Östberg, 27, har kopplat ett stadigt grepp om ledningen i sammandraget efter lördagens uppvisning.

Men trots möjligheten till närmare en halv miljon kronor kan norskan komma att hoppa av touren i förtid.

– Jag har inte bestämt mig ännu, säger hon.

Ingvid Flugstad Östberg var lätt irriterad efter att ha åkt ut i semifinalen under lördagens inledande sprint i Tour de Ski.

På söndagens lopp över 10 kilometer klassiskt visade hon dock klassen.

Norskan var helt överlägsen och korsade mållinjen 25 sekunder före tvåan Heidi Weng och ytterligare 15 sekunder före trean Sadie Bjornsen.

Stark på klassiskt

Det gör att Östberg i och med segern går upp i totalledning i touren och inför måndagens jaktstart har hon 31 sekunders försprång på Weng och hela 65 sekunder att gå på mot trean i Jessica Diggins.

– Det betyder väldigt mycket för mig att vinna här idag och göra ett så bra lopp med tanke på att vi ska gå ett sånt här klassiskt lopp på OS i Sydkorea också och jag har gått bra klassiskt i dag. Det är fantastiskt att vinna igen. Jag gör det ju inte så ofta ändå fastän det blivit mer nu.

Totalsegraren i hela touren får, förutom massa världscuppoäng, även prispengar på 457 000 kronor.

– Det tänker i alla fall inte jag på, slår Ingvild Flugstad Östberg fast.

Funderar på att hoppa av

Istället kan 27-åringen komma att hoppa av touren i förtid.

– Jag har inte bestämt mig ännu. Jag får ta det dag för dag, det är fortfarande mitt svar.

Men varför? Du är ju i ledning.

– Ja jag är det nu. Men du ser ju hur det kan bli. Jag vann här i dag, men imorgon kan det plötsligt se helt annorlunda ut och ännu mer dagen efter det. Jag vet ju själv hur inspirerande det är att jaga, så att bli jagad i morgon kommer bli svårt.

Kan du berätta kort vad det är som gör att du kan tänka dig att inte följfölja touren?

– Det är flera anledningar. Det ena är ju värderingen man gör för vad som är bäst till det som händer i februari (OS), eller allt är ju egentligen på grund av det.
Men under touren kan ju tränarna bestämma litegrann. Norska mästerskapen är ju direkt efter touren och om tränarna menar att den och den ska resa hem för att tävla mot varandra så är det dumt att gå hela touren om man helt plötsligt ska stå på startsträckan på NM två dagar efter och tävla mot någon som kanske inte åkt touren.

Damernas jaktstart startar 11.00 på nyårsdagen.

ARTIKELN HANDLAR OM