”Ekström kan göra Nascardebut i juni”

avAnna Andersson, Johanna Mörtberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Viasats expert tror att svensken kan ta en plats i den amerikanska serien

Foto: sthlmbild.se, AFP, Getty Images
Mattias Ekströms och Nascar kan bli sant, Viasats Nascarexpert Ted Westerfors tror att Ekström kan debutera redan i juni.

Mattias Ekström testar för Nascar.

– Jag kan tänka mig att han debuterar i ett race juni, säger Viasats Nascarexpert Ted Westerfors.

Den dubble DTM-mästaren har under nio år tillhört Red Bulls förarkader. Nu testar han för Nascar Sprint cup och Red Bull Racing Team på Virginia International Raceway.

– De är ingen hemlighet att jag är intresserad av Nascar, säger Ekström till Autosport.

– Jag har drömt om detta under en lång tid.

Kan ersätta Vickers

Han ska nu hjälpa teamet inför loppet på Infineon Raceway i Sonoma, Karlifonien. Han ska köra bil nummer 83 eftersom Brian Vickers är sjuk och kommer att missa resten av säsongen.

– Vi behöver en expert på banracing för att förbereda bil nummer 83 för Sonoma. Vi uppskattar verkligen att Mattias vill hjälpa oss och vi ser fram emot att höra hans åsikter, säger teamets vicepresident Jay Frye.

Ekström skulle kunna göra Nascardebut i Karlifornien den 20 juni eftersom DTM har paus då, men däremot krockar det andra roadcourseloppet i augusti med DTM-loppet på Nürburgring.

”Ekström är tuff”

– Det är bara spekulationer, men jag tror att han jobbar på att få köra en hel säsong och jag tror verkligen att han skulle klara sig bra. Han är tuff, ger sig inte och är inte det minsta ödmjuk på banan, däremot är han det vid sidan av, säger Ted Westerfors.

– Jag tror att han är den förare från Europa som skulle ha allra bäst chans att lyckas. Nascarserien behöver hitta nya influenser och skaffa nya marknader.

Mattias Ekström har länge drömt om Nascar Sprint cup, den klassiska och väldigt amerikanska serien. Det är en serie där få icke amerikanska förare lyckats och där ännu ingen europé har kört en hel säsong.

På sin egen webbplats berättar Ekström att han körde 102 varv under testturen.

– Jag gjorde ett litet besök i gräset i den sista kurvan. Ett typiskt nybörjarmisstag, men jag var en nybörjare i dag och det gick bra eftersom bilen bara blev lite smutsig. Det var en häftig upplevelse att köra bilen och jobba med teamet, jag hade en bra känsla och vi hade alla väldigt kul tillsammans, skriver Ekström.

Idag ska han träffa teamet och gå igenom gårdagens test för att analysera hur det gick.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport