Vinter-OS

Superfiaskot

Av: 

Emil K Lagnelius

SPORTBLADET

Guldhoppet Lars Lewén åkte ut i åttondelsfinalen

Foto: JIMMY WIXTRÖM

CYPRESS MOUNTAIN. Skicrossåkaren Lars Lewén, 34, var ett av Sveriges största guldhopp.

Men svensken åkte ut redan i åttondelsfinalen – ett praktfiasko.

– Det känns som att jag inte ens har varit med, säger Lewén besviket.

Foto: JIMMY WIXTRÖM

Lars Lewén rankades inför säsongen som tvåa i världen och valde medvetet att strunta i några världscuptävlingar för att satsa allt på OS.

Men svensken övertygade inte i det pajasartade kvalet, där 32 av 33 åkare gick vidare, och hade bara 19:e bästa tid, vilket placerade svensken ihop med skräckmotståndaren Tomas Kraus i åttondelsfinalen.

– Jag har svårt när jag står bredvid världsettan Tomas Kraus eftersom vi båda är snabba starters, plus att han går väldigt brett. Vi krokar ofta i varandra. Men han kör inte fult, sa Lewén i Sportbladets OS-bibel.

OS-drömmen krossad

Åttondelsfinalen slutade på sämsta sätt. Lars Lewén slutade sist och därmed var OS-drömmen krossad.

– Det gick tungt. Jag gick bra ut ur grinden, fick en bra start, men så fick jag nästan lite för bra fart upp för första hoppet. Jag landade platt och tappade all fart, säger Lewén.

– Det känns jäkligt tungt, det har liksom inte hunnit sjunka in ännu. Jag har haft fokus på den här dagen sedan slutet på förra säsongen. Först när jag kom ner var jag bara förbannad, besvikelsen kommer nog senare. Det är snopet, trist. Åker man ut i första omgången... Det känns som att jag inte varit med.

Lewén sadlade om från alpint för nio år sedan och gjorde OS-debut då skicross är nytt på OS-programmet.

– Det är nerver som spelar in, man vill lite för mycket. Man gör misstag.

Orkar du redan nu tänka på nästa OS, då du är 38 år?

– Jag vet inte. Nu skulle jag vilja åka igen. Men jag får känna efter säsongen. Till att börja med får jag försöka resa mig och komma igen i världscupen.

”Vi hade önskat bättre”

Michael Forslund åkte också ut i åttondelsfinal. Eric Iljans tog sig vidare tack vare att två åkare ramlade och även Tommy Eliasson nådde kvartsfinal.

Men i kvarten var det slut på det roliga för både Iljans och Eliasson.

– Vi hade önskat bättre, vi var här för att ta medalj, säger förbundskaptenen Peter Lind som ändå inte vill kalla Sveriges insats för ett fiasko:

– Absolut inte. Vi har två killar i kvartsfinal. Det är långt ifrån fiasko. Fiasko är om alla killarna åkt ut i första omgången.

Michael Schmid, Schweiz, vann guldet före Andreas Matt, Österrike, och Audun Grönvold, Norge. Hemmahoppet Chris Delbosco kraschade och hamnade utanför pallen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Vinter-OS