Wegerup: Zlatan har vuxit som människa och vunnit folkets respekt

SPORTBLADET

Sveriges mest populäre idrottsman är...

...Zlatan Ibrahimovic.

Ingen är väl direkt förvånad.

Och, jag är säker på detta: han kommer bara att bli mer och mer omtyckt.

Jag kan säga precis när det var. På ögonblicket exakt kan jag säga när jag insåg att Zlatan Ibrahimovic bara kommer att erövra fler och fler svenska hjärtan.

Novemberkväll i Milano, vi satt i den vita soffan i ett av Milanellos små sällskapsrum. Samtalet flöt på ett sätt jag aldrig upplevt förut med Zlatan; han var öppnare, mer angelägen om att få fram det han ville säga, mer ödmjuk, mer intresserad även av att lyssna.

Och så, kom den så, frasen som fick mig att inse att Zlatan börjat tänka framåt på allvar, på den tid då karriären tar slut:

”Du vet, jag måste tänka på vad jag ska göra sen. En dag vaknar man och vaknar för ingenting”.

Jag är övertygad om att den insikten, om att han är 29 år och att även om karriärens solnedgång fortfarande är bortom horisonten så nalkas den, fått honom att bli mer angelägen om att vinna de breda lagrens gillande.

Har vuxit som människa

Därför, i kombination med att han vuxit som människa, så som de flesta av oss gör med åren, har Zlatan börjat bry sig mer om vad han säger och gör och, inte minst, att vårda sin relation med oss i media. Den dag han lägger av att spela kommer erbjudandena förvisso att välla in över honom. Men folk glömmer fort, strålkastarna riktas snabbt åt andra håll och då är det en stor, stor fördel att ha medierna på sin sida – och att ha erövrat så mycket mark som möjligt i de svenska stugorna.

Inte för att Zlatan någonsin av ekonomiska behöver göra ett enda vettigt handtag mer i hela sitt liv, men för att jag tror att han vill det, att han och Helena Seger planerar för ett liv som innebär fortsatt nya utmaningar – och därmed även fortsatt ny uppmärksamhet.

Allt detta gör att ”Ibra” mer tänker på hur han beter sig – och det gör honom också bara mer och mer populär.

Ingen slump att Kalla är tvåa

Det är sant, absolut, att Zlatan alltid haft tiotusentals fans som dyrkat honom oavsett hur han betett sig så länge han frälst klubblag och landslag. Många har rentav tjusats mer av honom när varit rebellen mot etablissemanget, den coole killen som bett journalister och motståndare dra åt helvete på löpande band.

Men det har också gjort att vissa älskat att hata Zlatan medan andra nöjt sig med att stå oförstående inför hans beteende och tyckt att han agerat omoget och ovärdigt.

Det är ingen slump att Charlotte Kalla, hon som kom tvåa i omröstningen i år, är mer populär bland de äldre personerna och norröver.

Hon är den typ av idrottspersonlighet som förkroppsligar det folkkära; hon tar OS-guld i den mest äktsvenska av sporter, ler så att snön smälter i skidspåren och utstrålar ”grannflickan”-karisma så att pr-folket gnuggar händerna.

När Zlatan nu kommer överst på poppis-prispallen, och när han fick ta emot Jerringpriset i januari 2008, är och var det därför större än stort.

Zlatan har själv sagt till mig att ”jag med mitt efternamn har fått jobba dubbelt så hårt som han bredvid mig”.

Från kaxig till ödmjuk

Fortfarande får man ibland de där mejlen och samtalen från folk som inte vill se Zlatan som en ”riktig svensk” och som kommer att störa sig även på den här omröstningen. Men de personerna blir färre och färre, tack och lov. Jag är säker på att ju mer Zlatan använder sin karisma – och det är ju ingen slump att han och hans Seger anlitat en pr-byrå för att vårda sin image och lansera sig själva rätt – desto fler kommer att ta honom till sig.

Att vara kaxig och slåss emot världen kan vara häftigt och ibland rentav livsnödvändigt på vägen upp. Men sen handlar allt om att inte tappa bort sig själv och att kunna visa respekt för andra människor, även de som inte spelar i Milan och toppfotbollen.

Zlatan kan det, kan visa den respekten – numera.

Och ju mer människa, utöver superstjärna, han blir, desto mer kommer han att erövra folket, om och om igen.

ARTIKELN HANDLAR OM