”Lagerbäck – har får du en citarmaskin...”

1 av 4
SPORTBLADET

Vem ska ha en utskällning, vem får ett förstoringsglas och vem bör straffkommenderas?

Sportbladets reportertomte Oskar Månsson tar julafton i akt och delar ut mjuka och hårda – flest hårda faktiskt – klappar till några av årets idrottsprofiler.

✓Lasse Lagerbäck - en citatmaskin

Fotbollssveriges mest mediefientliga satte personbästa i våras. Då bestämde sig Lasse Lagos för att bojkotta svensk press helt, ty Lasse Lagos hade inte tid. Ja, förutom för ett tv-program i förbundsregi då.

Där fick han frågan om Sveriges kommande kvalmotståndare och oj, vad det brände till. Eller vad sägs om de här kioskvältarna?

”Holland är alltid Holland”.

”Ungern har tagit ytterligare ett steg”.

”Finland är alltid Finland”.

Lasse! Här får du en citatmaskin som du kan plugga in när som helst. Bojan Djordjic äger patentet men har okejat det här.

✓Oliver Cabrera – ett förstoringsglas

Fotbollsagenten blev till sist, efter en rad skumma affärer, av med sin licens. Helt felaktigt enligt Cabrera som menar att han är utsatt för en komplott från TV4.

Jo, ett fel gjorde Oliver förresten, det erkänner han. En gång satt han på dubbla stolar vid en övergång, men herregud, det var bara ett misstag. På raden där det skulle stå ”Örebro” råkade Oliver Cabrera skriva ”Oliver Cabrera”.

Så det kan gå.

✓Tiger Woods - en wedge

En kemisk ka... eh, en ny wedge. Tycker ni inte att inspelen varit lite svaga på sistone?

✓Tomi Maanoja - en Molgan

AIK:s målvakt frystes ut av såväl ledare som lagkamrater och kände ett tag som världens ensammaste man. Visst, Maanoja hade en jobbig vår men var långt ifrån ensam om att underprestera i den havererande mästarklubben.

Tomi! Vi vet att du är stark mentalt. Sisu och grejer. Men du får ändå ta över låtsaskompisen Molgan från Alfons Åberg. Dessutom önskar vi dig en ny klubb i vinter.

✓Anja Pärson - en tapperhetsmedalj

”Hon kunde ha slagit ihjäl sig” sa pappa Anders Pärson efter den otäckt otäcka kraschen i störtloppet och ja, usch, det såg faktiskt ut som hon var på väg att göra det. Att Anja ens orkade köra vidare var stort. Att hon gjorde det dagen därpå var en bragd. Att hon tog olympiskt brons var... årets prestation?

✓Derbyhuliganerna - straffläsning ur Nalle Puh

Jag tar Lasse Anrells förslag rakt av här. Låt huliganerna läsa Nalle Puh tillsammans under hela helgen så att de blir snälla och fina. En påminnelse i juletider: det är inte jättetufft att slåss, pojkar. Kram.

✓Isabelle Gulldén - en miniräknare

Bara för att man är ett spelgeni behöver man inte vara världsbäst på att räkna. Efter Gulldéns och Sveriges bragdmatch mot Norge – där hemmajenterna fick stryk för första gången på 27 matcher – berättade spelmotorn hur hon gjorde för att förstå vad som var på gång.

– Jag är inte så bra på huvudräkning mitt under matchen. När det krävdes två händers fingrar – ja, då fattade jag, sa 21-åringen.

Det blir en miniräknare till dig, Bella. En liten en, som du kan smuggla in på planen.

✓Per Elofsson - en näsduk

Årets mest rörande sportscener utspelades när SVT-experten Elofsson, strax efter Marcus Hellners och Johan Olssons målgång i dubbeljakten, skulle sammanfattade sina känslor. Den gamle skidhjälten stakade sig, ögontårades, fick avbryta, gick iväg, snörvlade innan han pep ur sig "jag blir så otroligt varm i hjärtat" när de nya hjältarna just hade vunnit varsin OS-medalj. Vi skickar över en näsduk till Per som en uppmuntran att fortsätta på samma sätt.

✓Konståkningsförbundet - en uppsträckning av Jan Björklund

Alexander Majorov satte världsrekord i sågningar när han fick beskedet av han inte skulle få tävla i EM. "Dra åt helvete allihop! Jag slutar åka nu" dundrade han på Facebook och då utelämnar vi ändå de värsta harangerna. Förbundet hade dock överseende och nöjde sig med att ge 19-åringen en varning.

Vad hände med krav och hårdare tag för kidsen, egentligen? Vad säger Jan Björklund?