F1-säsongen är över

SPORTBLADET

Upplev alla de stora händelserna igen

Foto: Sebastian Vettel var rejält irriterad på Mark Webber efter kraschen i Turkiet i våras.

Årets smäll:

När Sebastian Vettel körde in i sin teamkompis Mark Webber som var i ledningen av Turkiets GP så blev det som var ett internt familjebråk en världsnyhet. Förarkriget i Red Bull var ett faktum.

Å:rets stallorder:

Ferrari beordrade Felipe Massa att flytta på sig i ledningen, han skulle släppa förbi Fernando Alonso. Det gjorde han också, mycket demonstrativt och en hel värld skakade på huvudet. Det löjliga i situationen var att Ferrari blånekade - trots att vi alla har ögon att se med. Italienarna fick sedan betala 100 000 dollar, men Alonso fick behålla poängen och det var starten på hans upphämtning under hösten.

Årets citat:

Eddie Jordan tog Michael Schumacher till F1. Nu vill han kasta ut honom:

- Jag hade gett honom sparken. Han är inte tillräckligt bra för att köra F1.

Årets sportsligaste

Red Bulls ägare Dietrich Mateschitz har kämpat mot stallorder hela säsongen. Han förlorar hellre VM-titeln än fuskar. Han valde rätt - och Red Bulls favoritförare vann dessutom titeln.

Årets mästare:

Sebastian Vettel var i ledningen av VM-säsongen vid ett enda tillfälle.

Efter finalen i Abu Dhabi.

Det räcker.

Årets bromskloss:

Vitalij Petrov, Renault, körde för livet och satte stopp för Fernando Alonsos VM-guld i Abu Dhabi. När Alonso inte kunde ta sig förbi andreföraren i sitt förra team, ja då gick drömmen om ett tredje VM-guld i kras.

Årets tips:

”1) Sebastian Vettel

Obekymrad, otysk och snabb. I år måste Sebastian Vettel vara koncentrerad i 19 långa lopp. Då kan han gå den väg som experterna förutspår och bli världsmästare.”

De raderna skrev jag i Sportbladets Motorbibel inför säsongen. Nu ångrar jag att jag inte satsade en tusenlapp på honom också.

Årets skräll:

Det pratades om Fernando Alonso, Sebastian Vettel Lewis Hamilton, Mark Webber eller möjligen Jenson Button.

Då tog Williams debutant Nico Hülkenberg pole i Brasilien.

Årets miss:

Michael Schumacher, 41, drömde om att vinna sin åttonde VM-titel. Han får fortsätta drömma. Mercedes var aldrig i närheten och under stora delar av säsongen blev han dessutom utklassad av teamkollegan Nico Rosberg.

Årets nation:

Tyskland. Sebastian Vettel, Nico Rosberg, Michael Schumacher, Nico Hülkenberg, Adrian Sutil, Timo Glock och till slut även Nick Heidfeld. Sju tyskar i F1.

Det är inte så märkligt att en av dem är med i VM-kampen.

Årets bild:

Vettels idiotförklaring av Webber efter Turkiets GP. Pekar med fingret mot huvudet.

Årets skämt:

Inte en enda poäng, ändå är Lotus det bästa av de nya teamen. Men det är bara att titta på fakta, inget av de nya teamen var tillräckligt bra för F1 och nu blir det inga nya team nästa år. Det är bra, mästerskapet behöver inte fler team för att fylla ut startgridden. Det är tillräckligt spännande ändå - och ärligt talat. Vem bryr sig om plats 20 till 26?

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1