Friidrotts-EM tisdag

Av: Emil K Lagnelius

Publicerad:
Uppdaterad:

Så gick det för svenskarna

Tisdag 27 juli:

Höjdhopparen Linus Thörnblad är klar för final. Svensken gick in på 2.15 och var felfri fram till 2.26 där han rev två gånger innan han klarade i sista försöket. Thörnblad slutade åtta i kvalet.

Helena Engman slog till med 18.11 m – bara en cm från sitt eget svenska rekord – i tredje försöket i kulfinalen. Men det räckte ”bara” till en niondeplats, vilket innebär att hon inte får stöta vidare efter tre omgångar.

Svensken Tom Kling-Baptiste, som snart fyller 20 år, var före stjärnan Dwain Chambers i starten i försöksheatet på 100 m. Men den kortväxte svensken tappade mot slutet och sprang i mål som sexa på tiden 10.64, vilket är 16 hundradelar sämre än hans personbästa.

Chambers vann heatet på 10.21.

Anna Söderberg är klar för final i diskus. 58.96 m redan i första försöket räckte till final trots att kvalgränsen var 60 meter.

Söderberg hade sjätte längsta kastet i kvalet.

– Chansen är hyfsat bra, säger hon inför finalen som avgörs 18.30 på onsdagen.

Sofia Larsson nådde bara 54.50, vilket inte räckte till final.

Carolina Klüft tog sig till final i längd med minsta möjliga marginal. Carros 6.62 var tre centimeter ifrån kvalgränsen, vilket innebar att hon tvingades lita på andra resultat. Till slut krånglade hon sig vidare efter en rysare.

Klüft hoppade lika långt som Irene Pusterla, men svenskans 6.51 i sista hoppet betydde final då Pusterlas andrahopp bara mätte 6.47.

Finalen avgörs 20.00 på onsdagen.

Oj oj oj! EM-debutanten Mattias Jons, 27, slog till i sista släggkastet och är överraskande klar för final. Han låg skrynkligt till inför kvalets absolut sista kast när han fick iväg släggan 74.56 m, nytt säsongsbästa. Hans pers lyder 74.76.

Finalen avgörs 20.25 i morgon.

– Jag ska ta mig igenom tre omgångar och inleda finalen som jag avslutade kvalet. Gör jag det finns möjligheter, säger han.

Äntligen en kul nyhet.

Kulstötaren Helena Engman blev första svensk i detta EM som kvalificerade sig för final, hennes första i ett stort utomhusmästerskap. Engman stötte 17.55 m i sitt andra kast och är i final kl 19.35 i kväll. Nadine Kleinert, Tyskland, stötte längst i kvalet, 18.98 m.

– Det känns stort, jag är nöjd. Nu ska jag hem och försöka vila och ladda om. Ska jag komma vidare och vara bland de åtta som får stöta vidare efter tre stötar i finalen är det bara att ge järnet, säger Engman.

Sofie Persson rök direkt i kvalet på 400 m häck. Skånskan – som till vardags bor i Mississippi – slutade näst sist i sitt kvalheat med tiden 57.23. Det var dock en rejäl putsning av hennes personliga rekord som lydde 57.82.

Ryssen Stanislav Emelyanov tog hem EM:s första gren, 20 km gång. Emelyanov promenerade i mål på tiden 1.20,10. Silvret togs av Alex Schwazer, Italien, bronset av Joao Vieira, Portugal.

För Sverige startade EM på sämsta sätt. Anatole Ibanez diskvalificerades för otillåten gång.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN