Vidöppet läge – då kan en okänd 22-åring avgöra

SPORTBLADET

Enligt fotbollsnördar och kalenderbitare, var det nio år sedan ”lo scudetto” var inom räckhåll för så många klubbar. Det vidöppna läget i Serie A, speglar konstigt nog situationen i Italien i stort.

En kreativ italiensk kollega liknade häromdagen situationen i ligan vid en marmelad. Gränserna mellan bäst och sämst är flytande. Allt glider ihop till en mjuk, formbar massa, där olika klubbar avlöser varandra i toppen och smakskillnaden med få undantag är liten.

Bara åtta poäng skiljer ligaettan Milan och sjuan Roma, som typiskt nog förlorade mot Palermo, just i det ögonblick då tre poäng hade inneburit en rejäl klättring.

Men mellan Milan och Roma rör sig Lazio, Juventus, Napoli, Inter och Palermo, fram och åter, mellan överraskande triumfer och förvånande nederlag. Inter gjorde slarvsylta av Parma med 5–2 i söndags, vilket ytterligare stärker Rafael Benitez position efter segern i Champions League. Men Inter är ännu en blek skugga av sitt forna jag och inte övertygande i stort.

Inters långa dominans bruten

Milan å sin sida, ibland omdöpt till Milanimovic, spelade oavgjort mot Sampdoria i lördags, vilket bromsade de senaste veckornas imponerande frammarsch.

Det enda som förefaller helt säkert just nu, är att Inters långa dominans är bruten. Det tog många år att bygga upp den och de mest troliga arvingarna är Milan och Juventus. Inte nödvändigtvis för att de är så mycket bättre än de andra klubbarna i marmeladen, utan därför att de är finansiellt mest solida. Pengar och seriösa ägare är väldigt viktiga faktorer i elitfotboll.

Panta rei, som den gamle romaren skulle ha sagt. Allting flyter. Det gör det utanför mitt fönster också. I ösregnet som envist har piskat Rom den senaste veckan, ser jag studenternas långa demonstrationståg dra förbi, på väg mot parlamentet. Högerregeringens en gång så granitiska majoritet har rämnat och det mesta talar för att det blir flera partier än på länge som kommer att slåss om väljarnas gunst i nästa val. Samma situation som i Serie A. Är det en tillfällighet att fotbollen och politiken just nu verkar utvecklas på precis samma sätt?

I Napoli sviker inte publiken

Stabilitet i all ära, men fotbollens marmelad och den politiska sylten får många att drömma. I en sådan här situation kan allting hända. Napoli må ligga halvkvävd i stinkande, regndränkta soppåsar. Men på San Paolo är det fest varje gång hemmalaget visar sig på planen. Här sviker fortfarande inte publiken. Edinson Cavani delar sin position som skyttekung med Eto’o och lär snart gå om honom. Eto’o har ju som bekant spelförbud efter skallningen härförleden.

Oslipade diamanter i Palermo

Palermos tifosi svävar som på moln. Vilken säsong! Jämte Milan är Palermo den enda klubb som vunnit fyra av sina fem senaste matcher. Fantasin till makten, utropar lagets tränare Delio Rossi och påpekar att Palermo har ligans yngsta lag. Oslipade diamanter, som Ranieri häromdagen kallade Romas stora löfte Jérémy Menez. En av Palermos nyss brutna ädelstenar heter Josip Ilicic, en okänd 22-årig mittfältare från Slovenien, som hittills har gjort sex mål.

Att fyra av de sju bästa klubbarna kommer från södra Italien är för övrigt något av ett mirakel. Det brukar ju vara Norditalien som dominerar med lagen från Milano, Turin och Genua.

Nu har det vänt tack vare Napoli och Palermo, som sedan några år tillbaka är välskötta klubbar med ambitioner.

På fredag kväll är det dags för helgens första stormatch, Lazio–Inter. Den andra spelas på måndag i Neapel, mellan Napoli och Palermo. Milans och Lazios första- och andraplats kan inte rubbas, bara delas. Men rangordningen mellan Juventus, Napoli, Inter, Palermo och Roma kan helt kastas om, femton matcher in i ligan.