Sandell: ”P-G hade vunnit i en WRC-bil”

avJohanna Mörtberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Patrik Sandell hyllar
P-G Andersson

Foto: Red Bull Rally
Patrik Sandell hittade farten igen den sista tävlingsdagen på Svenska rallyt.

Det var en både besviken och lättad Patrik Sandell som summerade VM-premiären i Svenska rallyt. Besviken för att han bara blev fyra, och lättad över att den besvärliga tävlingen äntligen var över. Samtidigt passade Sandell på att hylla P-G Andersson.

– Han var otroligt snabb. Hade han suttit i en WRC-bil hade han nog vunnit den klassen med.

Det blev en tung men lärorik start på VM-serien för Patrik Sandell. Under fredagen var det inte mycket som gick Skodaförarens väg, han drabbades av allt från motorstopp till trasig växellåda när han inte sinkades av andra förare som stött på problem.

– Ja, jag var ganska uppgiven på fredagen. Allt vi gjorde blev bara fel och det var hemskt att ha så höga förväntningar på att det här skulle bli min helg och så blev det inte alls det, säger han till Sportbladet.

Tufft med fjädringen

Teamet jobbade mycket med fjädringen. Balansgången mellan att ha en hård fjädring som tilllåter snabb kurvtagning och en mjukare som ger mindre hjulspinn och där bromsarna tar snabbare, blev svår, det var inte förrän på söndagen som det började stämma.

– Vi lärde oss mycket om inställningarna på bilen under helgen. Men Jag lärde mig också mycket om mig själv och hur jag ska göra för att ladda om när situationen går emot mig så där. Jag tror jag vet hur jag ska hitta tillbaka till känslan snabbare, säger Sandell.

– Jag hade svårt att ladda om på lördagen. Jag tänkte för mycket i stället för att bara köra. Men när vi började gasa på söndagen så gick det bättre.

Inför tävlingen var det så klart mycket nerver. VM-premiär, men också SM och en kamp med P-G Andersson om vem som är snabbast i landet. En kamp som Andersson inte hade några problem att ta hem då han körde ifrån allt och alla.

Var du förvånad över att P-G körde så bra?

– Jag vet att P-G är en otroligt snabb och duktig chaufför, men att han skulle vara så snabb, det trodde jag inte. Han körde med ett sådant otroligt självförtroende. Hade han suttit i en WRC-bil är jag övertygad om att han hade vunnit den klassen också.

Vad är det som gör honom så snabb?

– Han har kört mycket och har en väldig erfarenhet, sedan litar han till 110 procent på sina noter. Andra förare är kanske inte riktigt säkra på sina noter och bromsar fel och då tickar sekunderna snabbt undan. Det är en grej som jag också vill ta med mig, jag måste utveckla notsystemet och bli bättre.

Det finns många likheter mellan P-G Andersson och Patrik Sandell. De har följts åt och tagit samma steg i karriären. P-G har två JVM-guld, Sandell har ett.

Vad är det då som skiljer er åt?

– Två års erfarenhet. P-G är två år äldre och har gått före mig. När det gäller körstilen så åker jag mer på attack, medan P-G sladdar något mindre.

Inför Svenska rallyt var det något spänt mellan Sandell och Andersson. Eftersom båda körde samma bil så blev det uppladdning på varsitt håll. Men när rallyt väl var igång började de prata mera.

– Vi diskuterade inställningarna en del, det skilde sig ganska mycket, men det är svårt att jämföra när vi har så olika körstil, berättar Sandell.

”Vi har farten”

Men trots att det bara blev en fjärdeplats är Patrik Sandell inte orolig för fortsättningen.

– P-G satsade allt på ett kort, för honom var det ”vinna eller försvinna”. Vi ska ju ta poäng i alla tävlingar och vi har ju farten när allt stämmer, så jag är positiv. Vi har kört en av sju deltävlingar och håller vi oss tvåa trea så kan vi vinna mästerskapet.

Nästa VM-deltävling för Patrik Sandell och kartläsaren Emil Axelsson blir Jordanien den 1-3 april.

– Nu är det bara att spänna på sig längdskidorna och börja med fysträningen igen. Jag har också köpt en bil som jag kan köra när jag vill, så jag ska köra varje vecka för att behålla känslan.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Rally