Läkarna kämpade för hans högerarm

SPORTBLADET

Körde av vägen i Italien – skadades mycket allvarligt

Foto: SVÅRT SKADAD Lotus-Reanults Robert Kubica körde av vägen och in i en kyrka.

Formel 1-stjärnan Robert Kubicas inhopp i ett italienskt rally var nära att sluta i en jättetragedi då polacken kraschade in i en kyrka och fördes till sjukhus i helikopter.

Kubica fick flera frakturer, inre skador och läkarna fruktade länge att hans ena arm var tvungen att amputeras.

Men en komplicerad operation räddade polacken.

Robert Kubica tävlade i Ronde di Andora Rally med sin Skoda Fabia när han kraschade.

Polacken, som tävlar för Lotus-Renault i F1, uppges ha kört av vägen, in i en mur och fortsatt in i en kyrka.

Armen i fara

Kubica skadades mycket svårt, men uppges ha varit vid medvetande när han i ilfart fördes med helikopter till Santa Corona-sjukhuset i Pietra Ligure efter olyckan.

Enligt Motorsporttotal har han brutit det högra lårbenet, fått frakturer i höger arm, skadat huvudet och drabbats av flera inre skador. Men värst skadad ska hans högra hand vara som uppgavs vara "i strimlor" efter kraschen.

”Hans hand är förstörd", skriver Motorsporttotal, och läkarna fruktade länge att en amputation av armen var nödvändig, men en invecklad operation ska ha räddat situationen.

Flera operationer återstår

– Läkarna försöker återställa funktionaliten i den högra handen. De har opererat benstommen och lyckats återställa blodcirkulationen. Nu är det arbete med muskulaturen och funktionaliteten i handen som återstår, sade Kubicas manager Daniele Morelli vid en improviserad presskonferens utanför sjukhuset under eftermiddagen.

Polacken kommer dock genomgå flera operationer ytterligare under kvällen, och det är i nuläget oklart om han återfår funktionen i högerhanden.

Co-drivern klarade sig

Kubica kommer garanterat missa årets F1-premiär i Bahrain den 13 mars, och den stora frågan är istället: är karriären över eller inte?

Det svaret får vi vänta på.

Hans team har varit fåordiga om olyckan, men lämnat ett kortfattat uttalande:

– Kubica var med om en olycka i hög fart under söndagmorgonen när han deltog i Ronde di Andora Rally. Han fördes till Pietra Ligure-sjukhuset där han nu undersöks, sade Lotus-Renault.

Kubicas co-driver, Jacub Gerber, klarade sig utan skador.

Det är inte första gången Kubica är med om en svår olycka. I juni 2007 tappade han i hög fart kontrollen över sin BMW i Kanadas GP och kraschade illa, men var mirakulöst nog snart tillbaka på F1-banan.

Kommer han tillbaka en gång till?

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1