”Jag måste göra comeback i år”

SPORTBLADET

Kubica vill tillbaka direkt

Robert Kubica ångrar inte att han körde rally förra helgen.

– Jag kommer tillbaka starkare än någonsin, säger han.

– Jag måste göra comeback i år.

I dag opereras Robert Kubica igen och han har bara startat den långa vandringen tillbaka.

- Nu kommer jag tillbaka starkare än någonsin, säger han till Gazzetta dello Sport.

”Man blir bättre”

- Efter sådana olyckor så gör man alltid det. Man blir bättre av dem. Så var det 2007 när jag kraschade i Kanada. Jag var tvungen att vila i från ett helt lopp och sedan var jag bättre. Körningen handlar inte bara om att gasa och bromsa, det handlar om betydligt mycket mer än så. De är en skillnad om man kör med 80 eller 95 procent. De 15 procenten är extra styrka och motivation. Sedan 2007 är jag starkare mentalt, det kommer jag att vara den här gången också. En förutsättning är att jag är helt frisk, men jag måste komma tillbaka i år.

Detta är inte första gången som han kraschar svårt, han gjorde det under F1-racet i Kanada 2007 och han var inblandad i en trafikolycka redan 2003.

Slog sönder samma arm

- Då förstörde jag samma arm som nu, säger han och påpekar att känslan då inte var lika bra som nu.

- Det gör att jag känner tillförsikt. Dr. Ceccarelli har bidragit mycket, han stöttar mig. Jag vill bli frisk fort, men jag har ingen aning om hur benen i kroppen ser ut. Men när de är fixade så är det upp till mig att få dem att fungera igen.

Under kraschen i söndags slets underarmen av, han hade flera frakturer i höger arm, axel, armbåge och ben. Först under helgen vet läkarna om operationen av handen var en framgång eller inte, men hur lång rehabiliteringen är och om han blir helt återställd kan ingen svara på än.

Rally livsviktigt

Renault räknar med att det tar minst tre månader att återhämta sig psykiskt, sedan kan det ta ytterligare mellan fyra och sex månader.

- Fingrarna fungerar igen, jag har känsel i dem och i armen. Men jag ska opereras igen och sedan vet man mer, säger polacken som var medvetslös efter kraschen och som vaknade upp först på sjukhuset. Han har inga minnen i från kraschen, men har fått allt återberättat i efterhand.

Han har fått mycket kritik för att han körde rally så nära säsongsstarten, men trots kraschen ångrar han inte sitt beslut.

- Rallyt har gjort mig till en bättre F1-förare, säger Robert Kubica

- Hade jag inte kört så hade jag suttit hemma och ångrat mig. Så jag gjorde det och nu ligger jag här i sängen, rally är livsviktigt för mig.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1