Assar Rönnlund har gått bort

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:

Skidlegendaren blev 75 år gammal

1 av 8
Klassiskt ögonblick. Assar och Sverige går i mål som segrare i OS-stafetten 1964.

Skidlegendaren och uppskattade radiokommentatorn Assar Rönnlund är död.

Den olympiske mästaren vann även VM, Vasaloppet och Svenska dagbladets bragdguld.

Assar Rönnlund blev 75 år gammal.

Assar Rönnlund deltog i tre OS. Det många minns är kanske hans insatser i Innsbruck 1964 när Rönnlund bröt skidan men ändå bärgade silvret på femmilen. I samma mästerskap körde också Rönnlund det svenska laget till OS-guld som slutman i stafetten – efter det klassiska ögonblicket vid "Assars lada".

Rönnlund vann även Svenska dagbladet bragdguld 1962 och Vasaloppet 1967.

Uppskattad radioröst

Efter den aktiva karriären blev Rönnlund också en uppskattad röst i svensk radio tillsammans med Lennart Hyland och senare Åke Strömmer. Rönnlund avled på onsdagen efter en längre tids sjukdom, 75 år gammal, skriver Västerbottens-Kuriren.

Efter sig lämnar skidlegendaren många avtryck i den svenska idrottshistorien – men mest kända av alla är kanske ändå ”Assars lada”. Ladan som gav svenskt OS-guld i stafett 1964.

Karl-Åke Asph, Sixten Jernberg och Janne Stefansson ingick också i stafettlaget i Innsbruck, men det var på slutsträckan dramat utspelade sig – med Assar Rönnlund i huvudrollen.

”Assars lada”

Rönnlund och Finlands Eero Mäntyranta var drygt halvminuten efter ledaren Pavel Koltjin från Sovjet och över 13 sekunder bakom Norges slutman Harald Grönningen.

Efter sex kilometer var de ikapp och norrmannen tvingades släppa direkt. Mäntyranta gjorde det första försöket men stumnade och det var upplagt för Sverige.

Runt knuten på den lilla ladan intill skidspåret dök Assar Rönnlund upp först. I backen innan hade svensken ryckt och fått det avgörande försprånget.

I mål var Sverige olympiska mästare med åtta sekunders marginal. Detta efter det historiska rycket vid ladan som förevigt kommer att vara ”Assars lada”.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN