”Ändå bara pengar...”

avDavid Tanentsapf

Publicerad:
Uppdaterad:

Viktor Blom, 20, berättar: Så gick jag från 14 000 till 14 miljoner – på tre veckor

Foto: Foto: NEIL STODDART
Viktor ”Isildur1” Blom har omsatt ungefär 40 miljarder kronor på poker. Här är han i en exklusiv intervju med Sportbladets David Tanentsapf.

BAHAMAS. Viktor ”Isildur” Blom, 20 år.

Ynglingen som omsätter miljarder på poker har varit den mest lästa nyheten på hela aftonbladet.se sen hans riktiga identitet avslöjades under Pokerstars Caribbean Adventure (PCA) natten till i söndags.

Som enda mediekanal i världen har Sportbladet fått en exklusiv intervju med den hemlighetsfulle ”Isildur1”, där han berättar om uppväxten i Dalsland, hur han vann 14 miljoner på tre veckor som 18-åring och hur det kändes att förlora nio miljoner kronor i tidernas största nätpokerhand.

– Den var jobbig, för jag såg fel och trodde jag hade vunnit. Men så är det, ibland vinner man ju också, säger han.

Det första som slår en med Viktor Blom är att han verkar vara en alldeles vanlig svensk 20-årig kille. Efter alla myter om den legendariske, hyperaggressive pokerlegendaren förväntade sig nog de flesta något helt annat. Och Viktor Blom själv säger att han nog är ganska vanlig.

”Började när jag var 14”

– Jag är uppväxt i Ed i Dalsland, i ett hus med mamma, pappa och tre syskon. Min uppväxt var nog ganska vanlig tror jag. När jag inte gick i skolan höll jag mest på med idrott, spelade fotboll, tennis och allt möjligt. Jag har alltid gillat idrott, men jag var aldrig nån talang om man säger så. Jag har bara hållit på för att det är kul.

Hur började du spela poker?

– Jag började spela när jag var 14 tror jag, med vänner och brorsan. Det var väl det här tv-programmet, Pokermiljonen, som fick oss att börja spela. Vi spelade mest på somrarna, på kvällarna och nätterna, men det var bara för att det var så kul. Vi spelade inte ens om pengar eller så. Sen började man spela på nätet så småningom.

När upptäckte du att du var bättre än de andra?

– Det gick ju alltid bra, men det var väl först när jag var 18 tror jag det var som jag kände att jag kunde bli riktigt bra.

Var det när du spelade upp dig från 14 000 kronor till 14 miljoner på bara tre veckor?

– Ja, exakt. Det var den rushen. Sen började jag spela på de amerikanska sajterna och då blev jag verkligen förvånad av hur bra nivån var. Och utbudet var verkligen fantastiskt, vilket var riktigt skönt. Jag gillar inte att vänta och jag försöker att aldrig vara den som slutar spela.

”Bäst av alla”

– Men jag var inte beredd, jag visste inte att det fanns spelare som var ännu bättre. Särskilt i Omaha, haha (Viktors svagaste pokergren). Där gjorde jag en del misstag och spelade alldeles för högt. Men det var kul i alla fall. Det är därför jag spelar.

Flera av dina motståndare har kallat dig galen, en fullständig vettvilling, eftersom du är så aggressiv och spelar så respektlöst. Men du verkar inte så galen...

– Nej, det tror jag inte, haha. Det är bara min spelstil.

Du har sagt att du är den bästa No Limit Hold’em-spelaren i världen. Är det därför du inte blir knäckt när du är inne i en sämre period, för att du vet att du alltid kan vinna tillbaka pengarna?

– Ja, i Hold’em heads-up (en mot en) är jag nog bäst av alla och den erfarenheten har jag ju med mig. Visst är det jobbigt med tyngre dagar, men det spelar igen roll i längden. Pengar är ändå bara pengar, det är inte allt i världen. Jag spelar för att jag tycker att det är så jävla kul, det är så enkelt. Särskilt när jag får bra spel med mycket action, då är det riktigt kul. Det är så skönt i Sverige också, på vintern har man ändå inget att göra. På somrarna spelar jag mycket mindre, vissa månader spelar jag inte alls. Då vill jag vara ute i solen och göra andra saker.

Hur känns det egentligen att förlora en pott på flera miljoner, som när du spelade bort nio miljoner kronor mot Patrik Antonius i en enda hand?

– Alltså, den handen var så sjuk för jag tittade på skärmen mellan fingrarna när korten kom och ett tag trodde jag att jag hade vunnit. Men så insåg jag att jag hade förlorat då kändes det inte så bra, det var jobbigt. Men så är det, ibland vinner man ju också.

Bodde du fortfarande hemma när du började tjäna dina miljoner?

– Nej, jag flyttade hemifrån när jag var 15 och började gymnasiet, till Uddevalla. Det är ett skönt ställe och det hände lite mer där också. Först hyrde jag en större lägenhet, sen flyttade jag till en liten etta med kök, för att det var närmare till skolan, jag gick samhäll på Agnebergsgymnasiet. Jag har alltid gillat att vara uppe på nätterna, sen pokern då, så jag försov mig väldigt ofta.

Gick du klart skolan ändå?

– Jo, men jag ska erkänna att närvaron inte var så bra det sista året, när jag hade vunnit de första miljonerna. Det var nog ganska precis att jag klarade mig, haha.

Visste din familj och kompisar om vad du sysslade med?

– Jo, några gjorde det. Men sen sprids det ju så det var nog många som visste. Men de visste nog inte riktigt hur mycket pengar det handlade om, att jag hade 14 miljoner på kontot.

Tidigare var ”Isildur1” en mystisk spelare, mest känd i pokerkretsar. Nu är Viktor Blom en riksangelägenhet och har varit den mest lästa nyheten på Sveriges största sajt, aftonbladet.se, i flera dagar. Är du beredd på att ditt liv kommer att förändras?

– Jag vet inte, jag tror inte det kommer göra det så mycket. Det är ju poker det handlar om, och jag tror inte att folk bryr sig tillräckligt mycket. Sen har jag flyttat till London också, så det blir nog lugnt.

Och så måste vi få veta, varför blev det ”Isildur1”? Är du ett stort fan av Sagan om ringen?

– Nej, det kan jag inte säga. Det var bara något som kom upp i huvudet bara när jag skulle registrera mitt användarnamn. Jag vete fan, jag hade kanske sett filmen precis då. Men det betyder inget särskilt för mig, haha.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Poker