Längdskidor

Han dog av spriten

Av: 

Jarkko Päiväniemi

SPORTBLADET

Skidlegendaren hittad död efter hårda fester: ”Irrade runt i förvirrat tillstånd”

PÅ TOPPEN AV SIN KARRIÄR Mika Myllylä i Ramsau 1999 där han vann tre VM-guld. Två år senare började utförsbacken som tog slut i går morse.
PÅ TOPPEN AV SIN KARRIÄR Mika Myllylä i Ramsau 1999 där han vann tre VM-guld. Två år senare började utförsbacken som tog slut i går morse.

Mika Myllylä är död.

Den finländske skidlegendaren dog i går morse efter flera dagars hårt drickande.

– Han var så utmärglad att han var svår att känna igen, säger ett vittne.

Mika Myllylä hittades död i går morse i sin bostad i Kokkola (Karleby). En granne fann honom livlös och kontaktade polisen som bara kunde konstatera att han var avliden.

Den officiella dödsorsaken är ännu inte känd. En obduktion kommer att genomföras, men polisen misstänker inget brott i samband med dödsfallet.

”Var i dåligt skick”

I stället talar mycket för att den före detta skidkungen, som vann ett OS-guld (1998) och tre VM-guld (1999), avled efter att ha förtärt en hög konsumtion alkohol under de sista dagarna i livet.

För den finländska tidningen Ilta-Sanomat berättar flera vittnen hur Myllylä uppträtt mycket berusat dessa dagar.

Under lördagen var han i baren Jokeri i Ylivieska och drack öl och utmanade andra gäster på biljard.

Servitrisen Päivi Kampman-Syrjämäki berättar hur berusad Myllylä var:

– Han spelade också biljard med en man. Men Mika var i dåligt skick. Jag vägrade att sälja honom mer öl. Jag bad honom åka hem och lägga sig fyra gånger, men han återvände till baren hela tiden.

– Han var så utmärglad att han var svår att känna igen, säger ett vittne från baren.

Och efter lördagen ska Mika Myllylä ha fortsatt dricka – då i hemstaden Kokkola.

– Han irrade runt i Kokkola i ett förvirrat tillstånd, säger en av hans vänner till Ilta-Sanomat.

– Han hade blivit så smal och var vissen, säger en annan bekant.

Skiljde sig 2007

Myllyläs tragiska livsöde tog fart efter dopningsskandalen i Lahtis-VM 2001 då han och sex andra finländska skidåkare testades positivt och stängdes av i två år. Myllylä gjorde senare comeback och vann flera finländska mästerskapsguld, men internationellt lyckades han aldrig mer.

I stället tog alkoholen över mer och mer.

2007 skiljde sig skidlegendaren från hustrun Suvi. Paret har tre barn tillsammans: Benjamin, 14 år i dag, Olivia, 12 år, och Wiljami, 10 år.

2008, efter en fängelsedom för rattfylla, sa Mika Myllylä att han var nykter och drömde om ett jobb inom skidsporten igen.

– Egentligen tänkte jag att jag hade mist allt i livet. Jag såg inte framtiden, jag såg inte solen gå upp på morgonen. Det kändes som att livet var över och jag var väldigt deprimerad, sa Mika Myllylä till norsk tv då.

Flera skandaler

Myllylä berättade att han, när det var som allra tyngst, funderade på att ta sitt liv.

– Det är kanske lite våldsamt att säga. Men jag vet vad som försiggår i en människas huvud när man tänker på självmord. Det är otroligt hur mörka tankar som kan dyka upp i ett huvud.

Men alkoholen tog greppet om honom igen.

Myllylä var inblandad i flera skandaler de senaste åren, bland annat åkte han fast för en ny rattfylla 2009 och fälldes för ett par misshandelsfall 2010.

I år, under våren, fick han åter behandling för sina alkoholproblem och såg ut att klara sig. Men i samband med dopningsrättegången under våren fick han nya återfall.

– Det viktiga är inte hur många gånger du faller utan hur många gånger du lyckas resa dig, sa han i en intervju i Österbottens Tidning i december 2010.

I går morse föll han för sista gången – endast 41 år gammal.

ANNONS

Hammarby möter Häcken i Allsvenskan på söndag! Missa inte veckans dramatik på Stryktipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Längdskidor