”Det är som en VM-final”

Publicerad:

SPORTBLADET

Michel Tornéus möter världseliten i dag: Hoppas det lossnar på allvar

Michel Tornéus resa mot VM startar på allvar här i Birminghams Diamond League i dag.

– Ja, jag har sett start­listan och det är i stort sett en VM-final, säger han.

Men det stora målet är fortfarande tre år bort.

– OS i Rio. Det är då jag ska vara som bäst och försöka uppfylla drömmen att ta ett OS-guld.

FRÄMSTA MÅLET: OS Trots att det är ett VM-år blickar längdesset Michel Tornéus redan mot OS i Rio de Janeiro 2016. ”Då ska jag vara som bäst”, säger han.
FRÄMSTA MÅLET: OS Trots att det är ett VM-år blickar längdesset Michel Tornéus redan mot OS i Rio de Janeiro 2016. ”Då ska jag vara som bäst”, säger han.

Michel Tornéus har tävlat sparsamt den här säsongen, men nu börjar den 27-åriga längdhopparen ta sats på allvar.

Han har börjat säsongen lite trevande och har bara gjort tre tävlingar så här långt.

– Men det har varit med­vetet. Jag är redan klar för VM och har kunnat ta det lugnt. Jag behövde vila efter OS och inne-EM. Allt gick i ett. Det var skönt att få ta det lugnt ett tag.

”En jäkla upplevelse”

Alla minns OS-finalen i London där Michel var uppe på en silverplats ett tag för att sedan sjunka ner till fjärde

plats – en ynka centimeter från OS-bronset.

– Ja, det tog nog mer än jag trodde. Det var en sådan jäkla upplevelse och något jag drömt om sedan jag var liten. Sedan gick det som det gjorde och det gjorde det till en ännu starkare upplevelse. Det var en så speciell känsla. En blandning av glädje och besvikelse. Ändå var det inte många som räknade med att jag skulle placera mig så högt. Så jag var stolt över mig själv, samtidigt som det bara var ett steg på vägen. Mitt mål är att bli nummer ett och det är vad jag jobbar för.

Vi sitter på de aktivas hotell i Birmingham och Michel berättar om sin minutiösa planering de tre år som är kvar till OS i Rio.

Han har bland annat bytt manager och fått ett nytt skokontrakt med amerikanska Nike.

– Det kändes som jag behövde göra en del justeringar. Ska jag ha en chans på ett OS-guld i Rio kan jag inte lämna något åt slumpen. Det här var några av de förändringar jag ansåg behövdes. Jag vet att jag är lyckligt lottad som får göra något jag älskar, men samtidigt är det mitt jobb. Det har inte alltid varit så, men nu har jag kunnat heltidssatsa sedan 2010. Jag kan inte säga att jag tjänar mycket pengar, men jag klarar mig, kan betala mina räkningar och äta mig mätt. Jag är nöjd så.

Michel jobbade extra på en ungdomsgård fram till 2010 för att klara ekonomin och berättar att han ett par år tidigare stod och delade ut Aftonbladets gratistidningssatsning Punkt SE vid Gullmarsplan på mornarna för att dryga ut kassan. Det är ingen bortskämd typ vi pratar om.

OS-mästaren på plats

Och han tycker fortfarande det är stort bara att få vara med i Diamond League.

– Ja, efter mästerskapen är de här tävlingarna de absolut roligaste att få vara med på. Det fanns en tid då man aldrig trodde att man skulle få vara med på den här typen av tävlingar. Nu hoppas jag bara att de ska lossna på allvar.

Det lär behövas. Det är som sagt ett ruskigt startfält i längd här i Birmingham.

Både regerande OS-mästaren Greg Rutherford och nuvarande världsettan Alexander Menkov (8,39) finns på plats. Samma ryska Menkov som snodde guldet före Tornéus i inne-EM i Göteborg.

ÅRSBÄSTA: EXAKT ÅTTA METER

Namn: Michel Tornéus. Ålder: 27 år. Gren: Längdhopp. Personbästa: 8,29 (inomhus). Meriter: OS-fyra 2012, EM-silver inomhus 2013.

Världsbästalistan 2013 (utomhus):

8,39 Alexander Menkov, Ryssland

8,34 Li Jinzhe, Kina

8,31 Mauro da Silva, Brasilien

8,30 Luis Rivera, Mexiko

8,30 Godfrey Mokoena, Sydafrika

8,00 Michel Tornéus, Sverige

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN