Mästare leder Dakarrallyt

Cyril Despres och Stephane Peterhansel har tagit greppet efter tre dagar

Cyril Despres.
Cyril Despres.

Mästaren har vaknat.

Cyril Despres har tagit över ledningen i Dakar.

- Det var en rätt bra dag, säger fjolårets mästare.

Storfavoriten var dock inte snabbast under de 243 kilometerna mellan Pisco och Nazca, det var Francisco Lopez (2.37,54). Han vann den tredje etappen före Paulo Goncalves och Cyril Despres var trea i mål. Det gjorde att han tog över ledningen av Dakarrallyts mc-klass. Den tidigare ledaren Joan Barreda Bort, föll tillbaka i fältet, det  gjorde även Ruben Faria som tvingades till ett stopp efter sex kilometer sedan han fått tekniska problem.

– Det var en rätt bra dag för mig, säger Cyril Despres.

- Det var inget speciellt, men jag tycker ändå att jag tog ett bra steg framåt sätt till  det totala resultatet. Jag startade som tolva, men var snart ikapp ledarna och efter 190 km hade jag faktiskt ledningen. Med tanke på att jag startade 20 minuter efter Barreda så var min prestation inte så dålig.

Berglund avancerar

För Thomas Berglund var den tredje etappen ett steg i rätt riktning. Han fick soppatorsk i går och drog dessutom på sig ett tidsstraff på 100 minuter, vilket gjorde att han var 162:a i sammanställningen efter två etapper. I dag valde han att göra en omstart och fick starta bland de 20 bästa förarna och han gick i mål som 35:a och ligger nu på plats 122.

I bilklassen var Nasser Al-Attiyah snabbast, före amerikanen Robby Gordon. Trea var Stephane Peterhansel som är i ledningen av tävlingen. Fransmannen Peterhansel har sex och en halv minuts ledning över Al Attiyah i sammandraget. Al Attiyah missade en tidskontroll under den andra etappen sedan han haft problem med GPS:en och fick ett tidstillägg på 15 minuter.

Den stora förloraren på den tredje etappen var Carlos Sainz som tappade en halvtimme, var 14:e man i mål och föll i sammandraget.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.