Festfixarna

SPORTBLADET

Wahlberg: Jag är övertygad – de vinner direkt

1 av 2 | Foto: Louice Halvarsson, Elin Eldebrink och Frida Eldebrink.

En joker, två comebacker och tolv vinnarskallar.

Förbundskapten Lasse Johansson har tagit ut sin trupp.

Nu kan EM-festen börja.

Det är svårt att jaga upp sig över något i Lasse Johanssons laguttagning. EM-truppen blev den väntade och även om vissa tycker att Martina Stålvant borde ha fått chansen som backup till Elin Eldebrink i stället för Malin Aasa har jag inga invändningar.

Aasa har haft en bra säsong i Norrköping, utvecklats som point guard och ger alltid 100 procent. Det behöver inte vara mycket svårare än så.

Nu kan oron försvinna

Förbundskapten Johansson sa under helgen att det fanns en oro i gruppen och konstigt är väl inte det när halva truppen var osäkra på sina platser. Men nu kan spelarna andas ut och laget lägga all fokus på EM.

Och vilken fest det kan bli.

Sedan förra årets kvaltrupp har laget förstärkts med jokern Ashley Key och comebackande Elisabeth Egnell och Katarina Andersson. Eller årets näst bästa poängplockare, årets forward/MVP och årets center, om man så vill.

Eldebrinkarna och Louice Halvarsson ska som bekant bära det här laget. Men att Sverige får in en så komplett spelare som Egnell, ett sådant specialskott som Anderssons och en sådan potentiell poänggörare som Key kan bli nyckeln till framgång.

Sedan måste man älska mentaliteten i det här laget. Johansson har tagit ut tolv vinnarskallar som inte viker ner sig när det gäller. Eller ens när det inte gäller.

Efter helgens träningsmatch mot Lettland var Elin Eldebrink rejält irriterad över spelet och sa det. Under matchen mot Storbritannien skrek Frida Eldebrink ut sin frustration när en lagkamrat gjorde fel. Dessutom finns härliga spelare som Stefanie Yderström som älskar att trashtalka och psyka motståndarna. Det kommer att bli bra.

Key har mer att ge

Det finns fortfarande mycket som måste bli bättre och spelare som har mer att ge.

Halvarsson har en bit kvar till toppnivå och jobbar på att hitta tajmingen och flytet. Key har definitivt mer att komma med och det kommer hon att göra ju mer tid hon får med laget.

Om elva dagar spelar Sverige EM-premiär mot Italien. Att kalla det en nyckelmatch är ett understatement. Seger där och avancemanget är nära. Förlust och uttåget är detsamma.

Men med det här laget är jag övertygad om att det kommer att bli det första.

ARTIKELN HANDLAR OM

Basket