Baltimore vann Super Bowl

avMattias Wikdahl, Stefan Persson

Nära att tappa 22 poängs stor ledning under en dramatisk avslutning

1 av 25
Sin andra titel ”Bästa känslan någonsin”, beskrev Ray Lewis den senaste Super Bowl-segern som. Foto: AFP, Getty, AP

NEW ORLEANS. Det såg ut att bli den sömnigaste Super Bowl-matchen på åratal.

Det blev den kanske bästa finalen någonsin.

Efter stor dramatik vann Baltimore Ravens till slut mot San Francisco 49ers med 34-31.

– Vi gör det inte enkelt för oss. Men det är så staden Baltimore är, det är så vi är. Nu längtar vi efter att få åka segerparad genom staden, säger quarterbacken Joe Flacco.

Vi har blivit bortskämda med oerhört spännande Super Bowls under de senaste åren. Final nummer 47 blev inget undantag. 

Det krävdes dock en enorm upphämtning från San Francisco 49ers för att det skulle bli någon match.

Baltimore Ravens fick en drömstart på matchen. Först stoppade man 49ers långt nere på deras planhalva och sedan krävdes det bara några få spel innan Joe Flacco hittade Anquan Boldin för lagets första touchdown.

21-6 i halvtid

I andra quartern slog Ravens till igen. Flacco hittade en ensam Dennis Pitta och utökade Ravens ledning till 14-3. Inget lag har någonsin vänt ett underläge större än tio poäng i Super Bowl. Inte blev det enklare när Flacco hittade Jacoby Jones med en lång passning och han lyckades springa in 21–3. Ett field goal strax innan halvtid reducerade ledningen till 21–6. 

De få 49ers-fans som hade hoppet kvar fick det effektivt dödat i början av tredje quartern. På kick off returnerade Jacoby Jones bollen hela vägen till en touchdown – 108 yards och 28-6 till Ravens.

Stördes av strömavbrott

Strax därefter släcktes plötsligt hälften av strålkastarna i Superdome. Det dröjde nästan 35 minuter innan spelet kunde tas upp igen.

– Det bara hände. Det störde oss, säger Baltimores wide receiver Anquan Boldin.

För 49ers kunde avbrottet inte ha kommit lägligare. För när strålkastarna fungerade igen gjorde man två snabba touchdowns, en av Michael Crabtree och en av Frank Gore. Efter ett field goal av David Akers var det plötsligt bara 28-23 till Ravens.

I början av sista quartern kunde ett rejält skakat Ravens ändå ordna tre nya poäng och gå fram till 31-23.

Dramatiken fortsatte dock. 49ers quarterback Colin Kaepernick fixade en ny TD, vilket innebar 31-29 i Baltimores favör. Ravens skapade sedan lite mer andrum efter ytterligare ett field goal.

Avgörandet kom med bara 1.50 kvar att spela, ställningen 34-29 till Ravens. 49ers hade bollen bara fem meter från målområdet med möjligheten att ta ledningen. Men då klev Baltimores försvar fram och stoppade 49ers sista desperata försök.

San Francisco fick ytterligare två tröstpoäng, efter en så kallad safety, men innan man kunde anfalla igen var tiden över – och Baltimore Ravens Super Bowl-vinnare.

”Önskar vi kunde dödat matchen tidigare”

– Jag trodde aldrig att vi skulle lyckas stoppa dem på slutet. Men det gjorde vi, konstaterar Joe Flacco.

– Vi tappade en stor ledning, men det är sådant som händer. Jag önskar att vi kunde ha dödat matchen tidigare, men det lyckades vi inte riktigt med. Till slut så lyckade vi ändå säkra segern. 

ARTIKELN HANDLAR OM

NFL