Golfbanan gäckas – av seriebajsare

Av: Kristopher Karlsson, Zbigniew Kuczynski

Publicerad:
Uppdaterad:

”Är så galet att det är svårt att tro på”

Stavanger Golfklubb i Norge har de senaste tio åren lidit offer för en ”seriebajsare”.

Mysteriet är fortfarande långt ifrån löst – och banarbetarna får jobba hårt.

– Det kan vara någon som har något emot golfsporten, säger klubbchefen till Rogalandsavis.

Precis som i Sverige är det högtid på golfsäsongen i Norge i dessa dagar. Men allt är inte guld och gröna skogar i grannlandet. Sedan 2005 har Stavanger Golfklubb terroriserats av en ”seriebajsare” som regelbundet lämnar mänsklig avföring och toalettpapper på banan.

Norska tidningen Rogalandsavis skriver att historien är ”så galen att den är svår att tro på”. Men det finns alltså en person som flera gånger i veckan beger sig till golfbanan för att uträtta sina behov.

”För massivt för en kvinna”

Kenneth Tennfjord är greenkeeper på banan och har i uppdrag att städa upp bajset.

– De första åren var avföringen ganska hård, men konsistensen har ändrat sig. Antingen har personen börjat använda laxeringsmedel eller så inte är kosten den bästa, säger Tennfjord till Rogalandsavis.

Det var inför en tävling 2005 som banans personal först upptäckte bajs i två av banans hål. Efter det har det eskalerat, och än i dag kommer seriebajsaren tillbaka.

– Vi antar att det handlar om en man. Det vi hittar är liksom för massivt för att komma från en kvinna, Tennfjords kollega Frode Jörmland.

Nekas kameror

Trots att klubben terroriserats i tio år har ingen polisanmälan gjorts. De har enligt Rogalandsavis ansökt om att få sätta upp övervakningskameror, men nekats. Klubbchefen Steinar Flöisvik har sina teorier om gärningsmannen.

– Vår tanke är att det kan vara någon som av okänd anledning har något emot golfsporten. Alternativt kan personen ha en fetisch eller vara skadad mentalt, säger Flöisvik.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN