Finns skäl nog för att ta ut Frida Karlsson till VM

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

SUNDSVALL. Kan en finsk veteran och en finsk talang avgöra Frida Karlssons VM-öde?

Förhoppningsvis.

Sett till vinterns resultat finns det skäl nog för landslagsledningen att ge 19-åringen en plats i truppen.

Det finns andra faktorer som också motiverar en uttagning.

Den enorma mängden nysnö tyngde under lördagen granarna utmed skidstadion i Sundsvall. Men det var flera hjärtan som blev lättare.

Calle Halfvarsson fick ännu ett kvitto på att han kan vara på väg mot en för honom unik VM-form (peppar, peppar...), Hanna Falk har fått ordning på sitt släpade högerben och flög fram så kraftfullt som bara hon kan göra och Jonna Sundling visade att vinterns uppåtgående kurva siktar mot stjärnorna.

Bakom målfållan stod landslagschefen Rikard Grip, damlandslagets Annika Zell och Stefan Thomson.

De klappade, kramande och konverserade med åkare.

Inte fått besked

Ingen av de åkare som Sportbladet talade med hade vid den tidpunkten fått några besked om VM, merparten får det efter söndagens lopp.

Ett lopp som Frida Karlsson, inte heller hon hade fått några besked under lördagen, följde hemifrån.

19-åringen som vann dubbla guld på JVM nyligen hade hoppas tävla i SM för att övertyga landslagsledningen inför VM-uttagningen. Men rossliga luftrör som trasats sönder av kylan i finska Lahtis under JVM utesluter en SM-start.

Frågan är om det har någon större betydelse för VM?

– Ett enskilt SM-lopp är inte avgörande. VM-platserna tar vi ut på internationella meriter, säger damtränaren Magnus Ingesson.

– Det är aldrig positivt för en aktiv att inte kunna tävla. Men vi kommer se till hela säsongen när vi värderar det, säger landslagschefen Rikard Grip.

Och där i ligger förstås utmaningen.

Frida Karlsson har inga resultat att luta sig mot på seniorsidan. Hon har, enligt Svenska skidförbundets policy, inte släppts fram i världscupen före vinterns mål JVM.

Så hur har landslagstränarna gått tillväga?

Stått sig bra mot motståndet

Ungefär på samma sätt som jag gjort under lördag eftermiddag: hittat indikationer och resultat som går att vikta i vågskålarna för och emot.

Visst det haltar lite, det kan vara att dra stora slutsatser men det är vad vi har att gå på i det läge där vi får utgå från att luftrören repar sig, annars är det inte värt en VM-resa. Förhållandena som Frida Karlsson tävlade under i finska Lahtis var extrema och både hon och Moa Lundgren, som vann sprintguld i U23 VM har tvingats ställa in SM på grund av sviterna efteråt.

Vi startar med Sverige-perspektivet. Frida Karlsson har ställts mot nationellt motstånd som håller erkänt hög internationell nivå – Charlotte Kalla, Ebba Andersson – tre gånger den här vintern:

  • 5 km fri stil, Bruksvallarna i november: Frida Karlsson femma efter Ebba Andersson, Charlotte Kalla, Hanna Falk, Maja Dahlqvist. Ida Ingemarsdotter.

  • 10 km klassisk stil, Bruksvallarna i november: Frida Karlsson tvåa efter Charlotte Kalla. Men före Stina Nilsson, Ebba Andersson, Ida Ingemarsdotter, Evelina Settlin.

  • 10 km klassisk stil, Fis-tävling i Falun i januari: Frida Karlsson trea efter Ebba Andersson och Charlotte Kalla.

Ska vi vidga perspektiven lite och se till det internationella motstånd som Frida Karlsson har stött på så kan det väl vara så att två finskor avgör svenskans VM-öde.

Riita Liisa Roponen, 40 år, har sju mästerskapsmedaljer men också en fin vinter bakom sig. I Beitostölen före jul var hon tia. I Skandinaviska cupen i Voukatti efter nyår var hon åtta. Segrarinna i tävlingen: Frida Karlsson.

Ännu fler skäl för Frida

På samma distans var finska talangen Eveliina Pippo tia. Hon körde in på 20:e plats i Ulricehamns millopp i världscupen förra helgen och var den som matchade Jonna Sundling på sista etappen i stafetten förra söndagen.

Vill vi lägga mer i vågskålen kan vi peka på norskan Anne Kjersti Kalvå som var tvåa i Voukatti. Norskan har bland annat varit nia på den norska säsongsöppningen på 10 km klassisk stil, före bland andra sprintstjärnan Maiken Caspersen Falla. 

Båda loppen i JVM vann Frida Karlsson före norska supertalangen Helene Marie Fossesholm, som väckte uppmärksamhet tidigare i vinter när hon var femma i den norska säsongspremiären på 10 km fritt.

Ser man till de svenska distansåkarnas resultat finns det ännu fler skäl för att välja Frida Karlsson.

Medan konkurrensen är mördande på sprintsidan är den öppnare på distanssidan.

Helt utan press i VM

Ebba Andersson och Charlotte Kalla håller en klass för sig. Stina Nilsson är där och nosar när hon är i form. Sen är det Ida Ingemarsdotter som levererat jämna resultat mellan tionde och 13:e plats. Men det har främst varit i fri stil och ser man till 10 km i VM avgörs det i klassisk stil.

Bakom Ida Ingemarsdotter är det Evelina Settlin och Jonna Sundling som utmanar på distans. Men med Stina Nilsson på skadelistan finns det både plats och skäl att ta ut Frida Karlsson.

Ska vi väga in de lite mjukare faktorerna så tynger de också.

Landslagsledningen har valt den här vägen tidigare: senast till VM 2017 var det Ebba Andersson som fick en VM-biljett efter framgångar på junior-VM.

Frida Karlsson kan dessutom åka på ett VM helt utan press, den hade hon och klarade på JVM  då hon "bara skulle hämta hem medaljerna". VM-förväntningarna bär Ebba Andersson och Charlotte Kalla på sina axlar.

Möjligen kan sjukdomen och chanserna att få tillbaka samma form som i JVM vara en aspekt som förändrar bilden.

På söndag eftermiddag får vi veta hur landslagschefen Rikard Grip resonerat.

Jag hoppas att han vågar ge Frida Karlsson chansen.

avPetra Thorén

ARTIKELN HANDLAR OM