Anja: Allt talar för mig i VM

SPORTBLADET

Ordkriget mot Kostelic fortsätter: Jag tror inte alls hon är skadad

ZOUZ.

Svenska guldhoppet Anja Pärson, 21, ler med hela ansiktet och konstaterar att Janica Kostelics skada inte är allvarlig:

- Det där tror jag inte ett dugg på. Hon försöker bara psyka oss, men sådant biter inte på mig.

Nej, nya Anja har ett självförtroende av stål och på frågan om hennes chanser säger hon:

- Allt talar för mig i VM.

Foto: Anja Pärson ser fram emot rond ett mot Kostelic i storslalom i morgon och rond två i slalom på lördag.

Det kunde ha varit en kaxig amerikanska - och ingen hade brytt sig - men den här gången är det favoriten Anja Pärson, sitta på en pressträff, som uttalar den självsäkra meningen.

Så osvenskt.

Men Anja tycker den är självklar.

- Snön passar mig, backen likaså, formen är jättebra och jag känner mig lugn. Dessutom är jag taggad. Varför ska jag då hymla om mina chanser? säger Anja Pärson.

Nej, det är en helt ny attityd vi ser hos Sveriges slalomdrottning. Hon anländer till tävlingarna i St. Moritz med tre raka segrar i världscupen och känner sig avslappnad.

- Har aldrig varit lugnare, faktiskt. I St. Anton (2001, guld i slalom och brons i storslalom) ville jag visa att jag också kunde lyckas i ett mästerskap. Nu är det annorlunda, nu åker jag för att det är kul och känner ingen press. Åker jag ur i båda tävlingarna blir jag givetvis besviken, men hela min värld rasar inte samman, säger Anja.

- Målsättningen är två guld, såklart. Det är allt eller inget, liksom. En andraplats är det ingen som kommer ihåg.

Hon kommer till pressträffen ledigt klädd, hon skrattar, skämtar och är sitt vanliga busiga jag - den som gjort hennes så populär i stugorna hemma i Sverige.

Orden sprudlar ur hennes mun.

"Jag kanske bryter benet..."

- Men, ska jag erkänna. Visst har jag också en del negativa tankar, tankar som jag inte vet om ni vill veta. Kan väl säga så här, det absolut värsta scenariot är att jag åker ur, bryter benen, skrapar upp hela mig och hamnar i koma.

Skrattet klingar över hela hotellrestaurangen. Enda gången Anjas leende stelnar till och hennes ögon svartnar är när kroatiskan Janica Kostelic kommer på tal.

Eller rättare sagt: hennes skada.

- Jag var i backen i dag och där träffade jag Janica. Kollade två-tre åk hon gjorde och kan bara konstatera att jag inte såg att hon hade några knäproblem alls, säger hon.

- Hon var på plats när vi kom och åkte därifrån sist av alla" Jag fattar inte varför hon inte vilar om hon nu har så ont? Vad gjorde hon i en backe hon redan tävlat i? Hon vet precis hur den ser ut.

Olika uppgifter figurerade i går huruvida Janica Kostelic skulle åka storslalomtävlingen eller inte. Men enligt kroatiska tidningsuppgifter kommer hon till start.

Precis som vanligt.

- Jag börjar bli luttrad. Det är inte första gången hon gör så här och sedan kommer till tävlingen och blixtrar till. Jag kommer absolut inte att räkna bort henne. Allt är bara som vanligt.

Anja förklarar att hon och Janica inte är ovänner, men att hon inte gillar att OS-drottningen från Salt Lake City använder oschyssta metoder i jakten på hundradelar.

- Hon försöker bara sätta grillor i huvudet på oss konkurrenter. Men egentligen tycker jag det att det är onödigt att ens snacka om henne, jag vet att hon är i form och jag vet att hon är bra, säger Anja Pärson.

Startar ett snöbollskrig

Inte mycket bekommer henne just nu. När vi kommer ut ur hotell Sport Hotel Wolff - en halvtimmes bilresa från St. Moritz - passar Anja att starta ett snöbollskrig med några ledare som just kommer från backen. Att storslalomtävlingen - hennes första guldchans - är två dagar bort verkar inte bekymra henne.

- I kväll (läs i går) ska vi möta ledarna i curling och det ser jag fram emot. Skönt att göra någonting annat, säger Anja.

I dag väntar lättare träning för Anja, som inte kommer att åka några fler åk i VM-backen innan storslalomstarten i morgon.

- Det finns en backe nära hotellet som vi ska köra lite lätt i. Sedan ska jag få lite massage och så. I övrigt är uppladdningen som vanligt, säger hon.

Hon verkar ha hur mycket tid över som helst för media. När pressen lämnar svenskförläggningen står hon på hotelluppfarten och skojar med alla.

Nya, självsäkra Anja har visat upp sig.

Patrik Thornéus

ARTIKELN HANDLAR OM

Alpint