Det är en stor dag - jag är otroligt glad för honom

Publicerad:
Uppdaterad:

Mathias Fredriksson hyllade lillebrorsan

VAL DI FIEMME

I går hoppade storebror Mathias Fredriksson över alla avspärrningar för att ge guldhjälten en varm, öm - och framförallt lång - kram i målfållan.

Bilden av total familjelycka.

- Det här är en stor dag för oss. Jag är otroligt glad för Thobias skull. Äntligen får han också stå i rampljuset, det är han värd, säger Mathias Fredriksson.

Thobias hade inte ens fått stopp på skidorna när storebror Mathias - som tittade på loppet tillsammans med landslagskompisen Per Elofsson - var framme och lade armarna om guldhjältens hals.

Det var ett triumfens ögonblick.

- Vi brukar kalla honom "väldens bästa hockeyback på skidor". Thobias är otroligt stark och det visade han med all önskvärd tydlighet i dag, säger Mathias Fredriksson och skrattar.

Lillebror blev störst

Thobias har alltid fått stå åt sidan för sin framgångsrike storebror. Han har sällan nämnts som elitidrottare - utan som Mathias lillebror, som också sysslar med skidåkning.

I går var lillebror störst.

- Ja, nu har vi ett VM-guld i familjen. Jag hade hoppats att Mathias skulle ha fixat ett innan också, men så blev det inte. Och han har ju chansen att komma ikapp mig på femmilen, säger Thobias Fredriksson.

Han är inte van att stå i centrum och man får uppfattningen att han är en smula blyg över all uppståndelse efter hans något överraskande VM-guld i sprint.

- Thobias är otroligt snäll bara och det är det som utmärker honom mest. En bra kille helt enkelt och jag unnar honom verkligen den här dagen, säger Mathias.

Och fortsätter:

- Även om inte mina resultat blir bättre för att han lyckas så är det givetvis så att jag gläds med honom. Det här är en stor dag för oss allihopa.

Enligt Mathias är det Thobias som alltid haft den största talangen i familjen, men deras satsning på elitidrott har sett lite olika ut och det är först när lillebror tog hjälp av friidrottstränaren Janne Bengtsson i Värmland som resultaten kommit.

- För tre år sedan var jag ganska less på allt och visst hade man funderingar på att lägga av. Jag var tvungen att hitta på någonting nytt och sneglade på friidrotten. Enda namnet jag kunde komma på var Ulf Karlsson (förbundskapten i dag), så jag gick till Götas kansli och presenterade mig, säger Thobias.

- Jag frågade om dom kände till någon bra friidrottstränare och då nämnde dom Janne och på den vägen är det. Jag har honom att tacka för allt och jag är glad att han var här och såg loppet på plats.

Bor nära varandra

Mathias och Thobias bor ett stenkast från varandra i Östersund, men de tränar sällan tillsammans.

- Sprint är så extremt att vi kör helt olika. Men vi står varandra väldigt nära. Ses vi inte varje dag så hörs vi på telefon, säger Mathias Fredriksson.

Mellan heaten pratade Thobias och Mathias med varandra.

- Men vi sa inte så mycket. Vi var bara vara ihop. Det behövs inga ord, utan vi vet vad den andre tänker. Det är skönt, säger VM-hjälten.

Pappa Rune och mamma Ann-Sofie, Thobias flickvän Linda och lillasyster Gabriella var inte på plats och såg loppet, men innan festen hade den nyblivne världsmästaren pratat med alla på telefon.

- Dom var glada, säger Thobias och skrattar.

Om hans nya liv i rampljuset har han inte så mycket att säga - inte än.

- Men det är det man längtar efter, att bli uppmärksammad alltså. Vi får se hur det blir i framtiden, säger VM-hjälten.

I går var det hans dag.

Då fick storebror Mathias för en gångs skull stå i skuggan.

Patrik Thornéus

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN