Emma och Stefan - Sveriges guldpar

Igelström vann med en hundradel - och var inte nöjd: Ett skitlopp

Två guld första dagen i sim-EM.

Men det var på hundradelen för Emma Igelström.

- Man får ju ha lite tur ibland, säger Emma och skrattar.

Det var guldglans över Sverige första dagen av sim-EM i tyska Riesa.

Både Stefan Nystrand på 50 fritt och Emma Igelström på 50 bröst vann sina finaler. Och omöjliga Emma Igelström vann trots att resan från Australien satt i kropp och huvud.

- Klockan var ju mitt i natten för mig och jag var nästan gråtfärdig innan loppet, förklarar Emma Igelström när guldet är klart.

Och tiden, 30.89, var okej med tanke på den misslyckade målgången.

"Jag kom helt fel"

Det såg ut som att Emmas seger var klar tio meter från mål, men då tyskan Sarah Poewe fick en perfekt målgång trodde Igelström att guldet försvann. Men det höll med en hundradels marginal.

- Jag kom helt fel och jag gjorde egentligen ett riktigt skitlopp, men det känns stärkande att vinna över min jetlag och klara av detta, säger Emma Igelström.

Som firade med en tidig kväll efter det obligatoriska dopningtestet. Och en piggare Emma Igelström ser fram mot de längre distanserna.

- På 50 meter kan det strula ibland men när det blir längre så har man mer tid på sig och jag ser verkligen fram mot 200 meter bröst i morgon (läs i dag), säger Emma Igelström.

Också Stefan Nystrand imponerade i ett ovisst 50 meter fritt för herrar. Efter en halvhyfsad semifinal tog Nystrand kommandot direkt i finalen.

- Man tänder ju till lite extra när det blir final, berättar Nystrand.

Laddar med boxning på tv

Han vann före italienaren Vismari som var en tiondel efter Nystrand. Segern var Nystrands tredje raka EM-guld på distansen.

- Jag visste att om jag fick till ett lopp som var hyfsat tekniskt så skulle jag ha bra chans att vinna, förklarar Nystrand.

Problemen med tekniken blev mindre i finalen och det var aldrig någon fara även om Nystrand fick ett litet stopp just efter vändningen.

- Fast inte alls lika stort som i semin, säger Nystrand.

För Nystrand väntar 100 fritt

i dag fredag. Men innan det en tv-kväll.

- Det blir väl boxning och tysk fotboll. Det är allt dom visar här nere, säger Stefan Nystrand och skrattar.

I dag simmar också Josefin Lillhage final på 100 fritt efter sjunde tid i semifinalen. Kanske fortsätter guldglansen glimma då.

Martin Strömberg

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

Ämnen i artikeln