Rådström trea i Safarirallyt

SPORTBLADET

Colin McRae vann

Kontraktet med Citroen var Thomas Rådströms stora chans.

Men det började illa - med oljeläckage i Monte Carlo och med ett nytt misslyckande i Svenska rallyt.

I dag fick 36-åringen sin revansch.

Med en sammanlagd tredjeplats i Safarirallyt - efter suveränerna Colin McRae, Storbritannien, och Harri Rovanperä, Finland - tog Rådström sina fyra första VM-poäng för Citroen sedan han skrev under kontraktet som fabriksförare i november.

Fram tills nu har det annars mest handlat om besvikelser i VM-rallycirkusen.

I Monte Carlo i januari tog det stopp redan på första transportsträckan när ett oljeläckage stoppade svensken i årsdebuten.

Några veckor senare innebar två avkörningar under första dagen av Svenska rallyt en ny missräkning.

Inte heller i Katalanska VM-rallyt eller det grekiska Akropolisrallyt har Rådström haft någon större lycka med sig.

Så därför var tredjeplatsen i Kenya ett viktigt kvitto - och en efterlängtad bekräftelse på att Citroen inte gjort fel som satsade på Rådström inför den här säsongen.

Överlägsen duo

Rådström och stallkamraten Sebastien Loeb har följts åt under stora delar av Safarirallyt, men utan att kunna hota Fords Colin McRae och Peugeots Harri Rovanperä som var drygt 18 respektive 16 minuter före Rådström i sammandraget.

På den näst sista specialsträckan tappade dessutom Loeb fjärdeplatsen till estländaren Markko Märtin, stallkamrat med McRae i Ford, och slutade femma totalt.

Dammigt

Rådström var en av många som hade problem med de torra vägarna och de täta dammolnen på vägarna i Kenya. Efter söndagens första specialsträcka, av tre, sade svensken till nätsidan Rally-live.com:

- Jag var nere på ettans växel tio-femton gångar i dammet - det fanns ingen chans att se vägen även om det var rakt fram.

Till råga på allt hade Rådström mest problem med stallkamraten Loeb, som låg precis framför honom på den näst sista sträckan.

- Jag vet inte varför han inte körde åt sidan när jag låg precis i hans dammoln. Vi följde honom i två eller tre kilometer, sade Rådström efteråt.

Loeb fick dock problem med sin bil, vilket innebar att Rådström kunde åka förbi.

Senast Citroen över huvud taget tog poäng i årets VM-rally var Monte Carlo i januari då Loeb slutade tvåa.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport