Mühlegg: Jag gör comeback

SPORTBLADET

Fuskaren tränar för fullt - ska tillbaka om två år

Längdskidåkaren Johann Mühlegg tränar stenhårt trots dopningavstängningen.

Enligt den tyskfödde spanjorens före detta tränaren planerar han comeback i världseliten när avstängningen upphört.

- Han skulle ha stängts av på livstid, säger Per Elofsson.

Foto: Efter dopningsskandalen i OS sa Mühlegg att han skulle lägga av. Nu verkar tysk-spanjoren ha tänkt om.

- Han ringde för att gratulera mig till landslagsjobbet som vallare i USA, säger Mühleggs förre tränare Ola Berget till norska VG.

Mühlegg, som tidigare sagt att han skulle sluta med skidåkningen, berättade sedan för Berget om sina comeback-planer. Han sa att han vägrar att ge upp karriären fastän han är avstängd.

- Han sa att han tränar stenhårt redan för comeback i världseliten om två år, säger Berget.

Fick behålla gulden

Berget var tränare för Mühlegg då han vann tre guld i OS i Salt Lake City. Många rasade då Mühlegg bara tvingades lämna tillbaka en av guldmedaljerna när dopningen avslöjats. Han fick behålla gulden i jaktstarten och tremilen men inte femmilen som avgjordes sist.

- Jag hade gärna sett att han blev avstängd på livstid, säger Per Elofsson. Men nu har han ju gjort sitt straff. Det är reglerna för avstängning som borde ändras tycker jag. Länderna ska straffas ekonomiskt, inte bara de enskilda åkarna.

Det svenska skidlandslaget lämnade in ett öppet brev till det internationella skidförbundet (FIS) efter OS där de bland annat krävde att avstängda åkare inte ska få vara med i VM 2003.

- Det är det allvarligaste brottet man kan begå inom idrotten, sa Mathias Fredriksson då. Det är fel på systemet om de får komma tillbaka.

Fler fuskare tillbaka

Sex finländare avslöjades som fuskare under VM i Lahtis. Nu är de på väg tillbaka. Jari Isometsä, Janne Immonen och Mika Myllylä tränar för fullt för en comeback.

Avstängningen för Isometsä upphör den 14 februari 2003 och för de andra den 23 februari. Då har de samma skyldigheter som övriga tävlingsåkare. Ingen av dem kommer dock kunna tävla i VM i Italien som inleds den 18 februari eftersom åkarna måste ha deltagit i världscupen före VM.

Utbildad tullofficer

Johanna Garå

ARTIKELN HANDLAR OM