Anna-Karin krossade allt motstånd

SPORTBLADET

tog guldet med över en sekunds marginal

BERLIN (TT:S UTSÄNDE)

BERLIN (TT:s utsände) En hel simvärld häpnade - och Anna-Karin Kammerling och förbundskaptenen Hasse Bergqvist var nästan lika förvånade.

Det bara fräste till i vattnet och sedan hade Kammerling ordnat EM-guld och ett fantastiskt världsrekord på 50 m fjäril.

- Att sätta pers med sju tiondelar ska egentligen inte gå när man redan tillhör världseliten, sade Bergqvist.

Foto: REUTERS
ÖVERLÄGSEN Anna-Karin Kammerlings enda motståndare på 50 m fjäril var klockan och hon spöade den också.

Men visst gick det.

För tredje gången satte Kammerling världsrekord på sträckan, men den här gången behövdes det en extraordinär insats. Kammerling kapade sitt personliga rekord med 71 hundradelar ned till 25,57 och en putsning av trefaldiga holländska OS-mästarinnan Inge de Bruijns rekord med sju hundradelar.

- Världsrekord var inget jag hade siktat på. Hade jag gjort under 26 sekunder hade jag varit nöjd. Det är ju inte så lätt och ''persa'' så mycket på en så kort distans, sade Kammerling, som satte sina två tidigare världsrekord i juli 1999.

Var det ett perfekt lopp?

- Nej, men det blir det aldrig. Den dagen slutar man simma.

Kan du slå rekordet igen?

- Det hoppas jag, det vore tråkigt annars. Det blir svårt, men jag ska försöka, sade Kammerling som också har världsrekordet i kort bana.

Utklassning

Var EM-guldet skulle hamna var det aldrig något snack om. Tvåan Daniela Samulski, Tyskland, var 1,29 sekunder efter. Ingen av hennes huvudkonkurrenter på sträckan ställde upp. Inge de Bruijn meddelade för någon månad sedan att hon inte skulle ställa upp på grund av dålig form. Martina Moravcova, Slovakien, och Kammerlings landslagskompis Therese Alshammar strök sig efter försöken för att fokusera på andra lopp.

- Klart det är tråkigt att de inte var med, speciellt eftersom jag är i så här bra form. Det skulle ha krävts extra mycket för att slå mig i dag, sade Kammerling.

Ingen ifrågasätter dock statusen på guldet med tanke på världsrekordet. Och Inge de Bruijn har säkert fått en del att tänka på.

- Det hoppas jag verkligen, sade Hasse Bergqvist, förbundskaptenen som också är Kammerlings personliga tränare i Sundsvall.

Bästa rekordet svenskt

Han rankade de Bruijns världsrekord på 50 och 100 m fjäril som de bästa inom simvärlden.

- Så som hon har utklassat sina konkurrenter på de här sträckorna så är det de absolut bästa rekorden på damsidan.

Nu är ett av dem Kammerlings. Och satsningen går ut på att det andra också ska bli hennes. Den korta fjärilsdistansen finns inte med på OS-programmet och därför är det 100 m fjäril som gäller i Aten 2004.

- På sikt tror jag hon kan bli nummer ett på 100 m. Vi ska inte sväva i väg alltför mycket bara för det här, men målet är ju att hon ska ta OS-guld i Aten, sade Bergqvist.

Lever på styrkan

Kammerling lever främst på sin styrka och explosivitet. Det riktigt fräser om henne på 50 m fjäril. Men hon orkar inte att gå på i den stilen på dubbla distansen.

- Hon klarar det i 60-70 meter. Skulle hon klara det i 90 och sedan ta slut skulle det räcka. Då skulle konkurrenterna vara så långt bakom.

Hennes träning de senaste åren har fokuserats mycket på styrka. Nu har dosen simträning ökat igen.

- Vi har kört hård styrketräning i 1,5 år, men nu har vi dragit ned på den. Nu är hon klar och färdigbyggd. Nu behöver hon bara träna styrka för att bibehålla det hon har, sade Bergqvist.

Något firande blev det inte på tisdagskvällen. På onsdagen är hon ledig men sedan är det 100 m fjäril som gäller torsdag-fredag.

- Och det är egentligen det viktigaste på de här mästerskapen, sade Kammerling.

ANNA-KARIN KAMMERLING

Göran Sundberg/TT