Blandad avslutning för svenskarna

SPORTBLADET

Parnevik kastade klubban

Jesper Parnevik tappade chansen till en bra placering i British Open i golf på grund av en regel som inte finns i någon annan tävling i hela världen än i British Open.

Det fick svensken att se rött - och kastade klubban över hela fairway.

- Jag fick på ett bra kast, säger han ironiskt.

Foto: AP
Carl Petterson började British Open suveränt, men rasade sedan och slutade på 43 plats totalt.

Det var på det allra sista hålet på Muirfield som incidenten inträffade. Parnevik slog utslaget i den högra fairwaybunkern. På bunkerslaget fastnade bollen i bunkervallen - och i alla andra tävlingar så får man då fri dropp.

- Men inte i British Open. Jag trodde inte att det var sant när de sa det, säger Jesper Parnevik.

- Målet var att bli bland de 15-20 bästa, så det var synd att det här hände. Att bli topp-15 i British Open när man inte är i allra bästa form hade inte varit fy skam.

Tre svenskar på par

Eftersom Parnevik fick plikta för att droppa sig från bunkerkanten så blev det dubbelbogey på hålet. Han slutade på par totalt efter att ha gått sista dagen på 70 slag, ett under par.

- Jag spelar bättre än i början av veckan och hade mycket birdiechanser, säger Parnevik innan han rusar iväg för att hinna med flyget hem till Stockholm.

- Jag har några timmars bilresa till Glasgow att tänka över den här saken.

Även Niclas Fasth och Pierre Fulke slutade på par och på 28:e plats.

Fasth gick liksom Parnevik på 70 slag avslutningsdagen.

- Jag ska inte gnälla, det har varit en underbar tävling. Men jag har inte lyckats, har inte puttat bra. Så är det - vissa veckor vill det sig inte, säger han.

Fulke fick revansch

Pierre Fulke revanscherade sig för lördagens 78:a med en 65-rond på söndagen.

- Förutsättningarna var så mycket bättre i dag, soligt och varmt och inte så mycket vind. Jag har aldrig spelat i värre väder än i går, så jag var taggad i dag då jag såg att det skulle bli mycket bättre väder, säger Fulke.

- Spelet är på gång, det fick jag bevis för i dag. Jag använde den tredje puttern för veckan och den verkade funka. Jag har puttat dåligt i tre dar, men i dag såg jag linjen bättre än tidigare. Och jag missade bara en fairway och en green. Mycket bättre än så här kan det inte bli spelmässigt.

Fulke gjorde åtta birdies och två bogeys under sin 65-rond.

Sveriges bäste spelare i tre dagar var debutanten Carl Pettersson. Han var med i toppen av tävlingen i 52 hål, men tappade tre slag under lördagens två sista hål.

Och på söndagen behövde han 73 slag, två över par, och slutade två över par totalt. Det gav en 43:e plats.

- Jag spelade okej, men satte inga puttar. Och när jag gjorde en dubbelbogey på sjunde hålet (två slag i greenbunkern) så förstod jag att det skulle bli svårt att avancera.

Nöjd med debuten

Hur vill du summera British Open-debuten?

- Det var roligt, jag var ju med i täten i drygt två varv och man lär sig alltid nånting. Jag puttade inte tillräckligt bra för att hänga med i täten, och det måste man i en sån här tävling.

Han flyger på måndagen hem till Raleigh i North Carolina för att på söndag starta återresan till Europa - till Stockholm och Scandinavian Masters på Kungsängen.

- Det blir mycket flygande, men det är det värt för att få komma hem några dagar. Det ska bli roligt att spela Scandinavian Masters, hoppas jag kan spela bra där.

Fredrik Andersson gick på 70 slag, ett under par, och slutade på fyra över par totalt. Det gav en 50:e plats.

Uppdaterad text kommer under kvällen

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf