Dagen då Tiger blev mänsklig

1 av 2 | Foto: Regn och blåst drog in över British Open-banan i Muirfield i går. Och svepte med sig världsettan Tiger Woods chanser att vinna en grand slam. Ofattbara 81 slag, världsettans sämsta resultat som proffs, förstörde alla segerchanser.
SPORTBLADET

MUIRFIELD

Ett skoningslöst oväder svepte in över British Open och förstörde både självförtroenden och scorekort.

Och en amerikansk dröm.

- Nu blir det ingen grand slam, sa Tiger Woods efter sin sämsta golfrunda som proffs.

British Open var tredje kapitlet av fyra i sagan om hur Tiger Woods i år skulle bli historiens första proffs att vara regerande mästare i alla majortävlingar.

Det blir inte så.

Världsettan var bara två slag från ledning men upplevde karriärens största besvikelse när han i hård blåst och regn spelade tredje rundan på Muirfield på chockerande 81 slag.

Spelade som en junior

Golfens fixstjärna spred bollar i ruffen som en junior. När han kom till 17:e hålet hade han sju bogeys och två dubbelbogeys bakom sig och hans namn hade rasat till bottenskiktet av resultatlistan.

Segerchanserna var borta.

Drömmen om en grand slam skulle förbli en dröm.

Tiger visade öppet sin besvikelse på banan. Vid flera tillfällen slog han klubbor i marken och gnällde högt för sin caddie Steve Williams.

Kylan och koncentrationen som varit nyckeln till åtta majors var som bortblåst i stormen.

- Vinden var ju så hård att det var svårt att stå still. Det var tufft väder och samtidigt träffade jag bollen illa, det gör ju att det inte blir ett bra resultat.

När Tiger på 17:e hålet ordnade sin enda birdie, sträckte han händerna mot himlen i en avmättad glädjegest, tog av sig kepsen och bockade för publikens jubel.

Efter putten på 18:e plockade han upp bollen och blängde ilsket på den. Scorekortet visade det sämsta resultat han spelat som professionell golfspelare.

"Tur att jag kämpade"

- Det var tydligen inte meningen att jag skulle gå bra i dag. Det var en tuff och frustrerande runda, men jag försökte spela bra hela vägen, sa han.

- Det var väl tur att jag kämpade, annars hade det kanske blivit ännu sämre...

Tiger Woods var inte den ende som knäcktes av ovädret. Andra storspelare som helt förlorade kontakt med täten var världstvåan Phil Mickelson, Nick Faldo och David Toms.

Allra sämst klarade sig faktiskt hemmaspelaren Colin Montgomerie, som ordnade banrekord med 64 slag i fredags men ett dygn senare gick runt 20 slag sämre, 84.

Ernie Els, Sydafrika, tappade bara ett slag och är i dag favorit att vinna sin första British Open. Els leder med två slag, minus fem slag, före danska överraskningen Sören Hansen.

Thomas Tynander

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf