Svenska damerna chanslösa mot Tyskland

SPORTBLADET

Nytt världsrekord på 4 x 100 fritt

BERLIN (TT:S UTSÄNDE)

Hon gav upp en medalj på 50 m fjäril för att satsa allt i lagkappen.

Men Sverige slutade som vanligt tvåa bakom omöjliga Tyskland på damernas 4 x 100 m fritt i sim-EM.

- Jag har så många medaljer sen tidigare...hade vi vunnit guld hade det varit värt det, sade ''Tessan'' efteråt.

Dusterna mellan Sverige och Tyskland på 4 x 100 m får för svensk del mer och mer stämpeln av omöjligt uppdrag. Tyskorna vann VM i fjol och slog nu till med världsrekord med 3.36,00 - en putsning av USA:s tidigare rekord med 61 hundradelar.

Sverige var över fyra sekunder efter.

- Vi hade behövt gå en sekund snabbare per tjej, konstaterade Alshammar.

Men lät inte uppgiven. Trots att Sverige bara besegrat tyskorna en enda gång på 4 x 100 m fritt. I OS i Sydney innebar det att Sverige tog brons och Tyskland blev utan medalj. I övrigt brukar det sluta på ett sätt. I historieböckerna över EM står det nu ''1) Tyskland, 2) Sverige'' fem av de sex senaste gångerna. Undantaget: Helsingfors 2000 då Sverige vann och Tyskland inte ställde upp eftersom stjärnorna satsade allt på OS.

- Men snart tar vi dem. Exempelvis nästa mästerskap, sade Alshammar som inledde måndagen med att simma försök på 50 m fjäril men sedan strök sig från semifinalen i en gren där hon tog VM-silver i fjol.

Bland annat på grund av lagkappen. Men också för att tisdagens final på 50 m fjäril går tolv minuter efter semifinalen på 100 m fritt, där hon tog OS-silver i Sydney.

- Dessutom kan det vara bra att spara kraft för resten av veckan, sade ''Tessan'' som också simmar 50 m fritt och medleylagkapp.

Göran Sundberg/TT