Ny medalj för Nilsson och Oscarsson

SPORTBLADET

Vi får vara jättenöjda med tävlingarna här

SZEGED, UNGERN

På lördagen tog de guld på 1 000 m vid kanot-EM i ungerska Szeged.

På söndagen blev det brons på halva distansen för Markus Oscarsson och Henrik Nilsson.

- Vi får vara jättenöjda med tävlingarna här, säger Nilsson till TT.

Markus Oscarsson från Västerås och Henrik Nilsson, Nyköping, plockade på söndagen hem sin andra medalj vid EM i Szeged, Ungern. Efter guld på favoritdistansen 1 000 meter blev det ett brons på K2 500 m.

- Ett brons är man inte nöjd med. Det är guld som gäller, säger Nilsson, som dock är nöjd med loppet.

- Det kändes som att vi fick en riktigt bra start, men det var svårt att se de andra från vår bana två.

Det blev en hård kamp om guldet, där tyska favoriterna Ronald Rauhe och Tim Wieskötter höll för trycket. Tvåor blev hemmaekipaget Zoltan Kammerer/Botond Storcz. Det skilde bara tre tiondelar till guldet för Oscarsson och Nilsson.

- Vi hade en bra finish, men fick ge oss till slut, konstaterar Nilsson.

Det svenska paret var med lite distans till tävlingarna mycket nöjda med utdelningen.

- Vi får vara jättenöjda med det här. Vi är dessutom ganska ensamma om att köra dubbla distanser i K2 i världseliten, och två medaljer är jättekul, säger Nilsson.

Efter framgångarna är siktet givetvis inställt på ytterligare medaljer vid VM som börjar 28 augusti, och pressen utifrån lär också öka. Uppladdningen börjar direkt då kanotisterna återvänder till sina hemorter för träning.

- Först blir det en veckas träning med längre pass innan vi kör igång med mjölksyreträning, berättar Nilsson.

Ytterligare svenskar var i farten under söndagens finalpass i Szeged. Anna Karlsson och Sofia Paldanius paddlade in på en femteplats i damernas K2 500 m med 1.41,58, och Niklaes Persson blev åtta på K1 500 m med tiden 1.39,01.

I 200 metersfinalerna blev det en fjärdeplats som bäst för damernas K4. Laget, bestående av Josefin Nordlöf, Moa Tyborn, Sofia Paldanius och Anna Karlsson, var knappt en sekund från medalj. Karlsson och Paldanius hade även sin K2 i final, men där kom paret inte bättre än åtta. Samma placering hade herrarnas K2 med Erik Lindeberg och Anders Svensson.

Mattias Stetz/TT