”Målet är att bli bäst i världen”

Efter superåret – nu vill Amanda Linnér ta golfvärlden med storm

avJacob Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Geoffroy van der Hasselt/AFP
Amanda Linnér

Guld i lag-EM, brons i lag-VM och debut i Solheim Cup för juniorer.

Förra året blev en riktig succé för Amanda Linnér som trots det vill mer.

– Jag har nog aldrig i hela mitt liv haft känslan att jag är nöjd, säger det 17-åriga superlöftet i en intervju med Sportbladet.

Det är soligt men blåsigt på Drottningholms golfklubb. Men lite vind är inget som drar ner stämningen på publik, spelare och arrangörer. Tvärtom är det många glada miner bland deltagarna under årets upplaga av Annika Invitational.

Annika Sörenstam, som tveklöst är en av Sveriges största golfspelare genom tiderna, håller – i samband med sin tävling – en pressträff med media och morgondagens golfstjärnor får titta på.

En som däremot siktar på att bli stjärna än tidigare än så är Amanda Linnér. 17-åringen från Göteborg hade ett fantastiskt år där hon bärgade flera mästerskapstitlar med landslaget och vann French International Juniors Lady Championship – motsvarigheten till seniorernas franska öppna.

– Jag hade ett väldigt bra år i fjol och det är jag glad för, säger hon och spricker upp i ett brett leende.

Varför tror du att det gick så bra?

– Det känns som att förra året var året när respekten släppte lite. Tidigare har jag sett upp så mycket till alla andra runt omkring mig, men nu bestämde jag mig för att vara med och visa vad jag kan på riktigt.

Linnér berättar att den hårda träningen gett utdelning.

– Jag tränar väldigt mycket för det här och när det går bra känns det som ett kvitto på att man gör någonting rätt liksom. Man får en boost som gör att man vill mer.

”Stark mentalt”

Under tisdagens presskonferensen berättade Annika Sörenstam att hon såg den mentala biten som det absolut viktigaste för att lyckas i golf.

Och just det mentala är något som 17-åriga Linnér ser som en av sina största styrkor.

– Jag har alltid känt mig stark mentalt. Jag har aldrig i mitt liv känt att jag varit nöjd eller lutat mig tillbaka. Efter det senaste året fick jag frågan många gånger men den känslan har jag aldrig upplevt.

Trots det arbetar hon sedan två år tillbaka med en mental coach.

– Från början var jag skeptisk till idén för jag kände mig som sagt stark mentalt så jag trodde att en coach skulle röra till saker och ting. Men det har gått väldigt bra, säger hon.

Hur jobbar ni tillsammans?

– Vi jobbar mycket med beteenden. Sedan sätter vi upp mål som jag kan mäta mig mot, på så sätt kan vi se när det har gått bra. Man får det svart på vitt och då kan man gå in med det i ryggen när det är tävling och får självförtroende.

Pluggar på distans –för golfens skull

Amanda Linnér började tidigt med golf. Vid sex års ålder var det dags, och parallellt har hon sysslat med andra idrotter, till exempel gymnastik, som hon anser hjälpt henne i den fysiska och mentala utvecklingen.

– Det var tufft. Man tränade fyra-fem gånger i veckan när man var tolv år. Det ligger till grund för min fysik känns det som, säger 17-åringen.

Nu har hon precis börjat gymnasiet, och hon läser ekonomiprogrammet på distans – för att hinna lägga så mycket tid som möjligt på golfen.

Saknar du aldrig gemenskapen man får när man går i skolan varje dag?

– Jo, visst gör jag det. Samtidigt umgås jag mycket med mina kompisar från nian och på golfbanan träffar jag folk varje dag. Så det får lov att fungera ändå.

För många golfspelade ungdomar är Annika Sörenstam, på ett eller annat sätt, en förebild. Under tisdagen lovordades Amanda Linnér av den före detta fixstjärnan.

– Man håller naturligtvis tummarna. Amanda är en otrolig tjej på många sätt. Jag hoppas att alla de här lovande juniorerna som vunnit lag-EM kan bli stjärnor i framtiden. I golf är det mentala det viktigaste, och de här tjejerna har viljan att träna lite extra för att bli bra, sa 47-åringen till en samlad presskår tidigare under dagen.

Ord som värmer den golflöftet från västkusten.

– Det känns jättekul att höra de orden från henne, det inspirerar mycket, säger Linnér.

”Målet är att bli bäst”

Annika Sörenstam må vara nummer ett på den svenska golftronen, men Amanda Linnér skulle inte ha något emot att putta ned henne från tronen en vacker dag.

– Målet är att bil bäst i världen. Det kanske låter omöjligt... men varför inte? Man måste våga drömma. Att vinna en major är också ett mål, och att få debutera i Solheim Cup för proffs, säger hon bestämt.

Vilket är ditt nästkommande mål?

– Det är nog att bli uttagen till Ryder Cup för juniorer. Då måste jag spela bra så att lagkaptenen väljer ut mig.

Hittills har det dock inte gått enligt förväntan på Annika Invitational, en titel som hon avser försvara från i fjol.

Efter två dagars spel ligger Linné på delad 38:e plats.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Golf