'Wally' rockar fett

SPORTBLADET

Så här har du aldrig sett Wallinheimo - som rockkung i Karlstad

KARLSTAD

Han har sjungit i kyrkkör, spelat fiol, läst internationell politik i USA och tagit examen i ekonomi.

Dessutom är Sinuhe Wallinheimo, 31, sångare i ett rockband och målvaktshjälte i Färjestad.

Säkerhetsrisken har förvandlats till rena väggen.

- Klart kritiken i början var jobbig, men vadå? Det är ju bara ishockey det handlar om, säger Wally.

Foto: MICKE SÖRENSEN
Guldkillen Sinuhe Wallinheimo bjuder gärna på underhållning - både på isen och med sitt rocckband, där Färjestads succékeeper är sångare.

När Sinuhe Wallinheimo kom till Karlstad visste han vad som väntade. Han skulle ersätta Martin Gerber - som gick till NHL - och bli en i raden av duktiga målvakter i Färjestad.

Han var beredd.

- Jag visste exakt vad jag gav mig in på och det kanske låter trist att säga, men jag kunde ju bara göra mitt bästa, säger Sinuhe "Wally" Wallinheimo.

Det gick inte speciellt bra i början. Wally darrade, Färjestad darrade och kritiken kom blixtsnabbt. Både i media och från allmänheten och många krävde att klubben skulle gå på målvaktsjakt. Men tränaren Bengt-Åke Gustafsson försvarade Wallinheimo och bad alla vänta.

Inte på topp i höstas

"Vi vet vad han kan", förklarade han gång på gång.

- Jag kan läsa och givetvis visste jag om kritiken. Till viss del var den kanske rätt, jag var inte på topp under hösten. Samtidigt var det inte många som tänkte på att hela laget läckte, säger Wally.

Och fortsätter:

- Sedan var det ju inte slutspel heller.

Skillnaden mot tidigare är enorm. Wally har visat att han visst håller måttet och att han visst har kapaciteten att skriva in sig i historieböckerna som målvaktshjälte i Färjestad.

Han är redan på god väg.

- Jag får tacka laget. Som målvakt är det alltid lätt när utespelet fungerar. Vi kan definitivt gå hela vägen.

Wally hade inte en tanke på att satsa på ishockey som ung. I stället höll han på med musik. Han spelade fiol och sjöng i kyrkan hemma i Jyväskylä.

Blev målis för att slippa åka

- Mamma jobbade på en fabrik som tillverkade hockeyklubbor. Vi hade hur många som helst hemma. När jag var tolv år testade jag att skjuta lite och på den vägen är, säger Sinuhe Wallinheimo.

- Att jag blev målvakt var däremot rätt naturligt. Eftersom jag började så sent så hängde jag inte med dom andra ungdomarna i skridskoåkningen. I målet slapp jag åka så mycket.

Wally skrattar.

Ishockey är en stor del av hans liv, men inte allt. Nej, 31-åringen har inte hängt upp hela sitt liv på idrotten. Lika mycket tid som han lagt ner på träning har han lagt ner framför skolböckerna.

Välutbildad burväktare

- Jag bestämde mig tidigt att skaffa mig en utbildning. Det finns alldeles för många idrottsmän som struntar i skolan och sedan står där tomhänta när karriären är över, säger Wally.

Han har pluggat internationell politik i USA och i somras tog han ekonomiexamen hemma i Jyväskylä.

- Jag har en bas att stå på och det känns skönt. Jag vet inte vad jag ska pyssla med i framtiden, men det löser sig säkert, säger Sinuhe Wallinheimo.

Det kanske blir musiken. "Wally är nämligen sångare i "SWheimo and the hands", som gett ut fyra cd-skivor och planerar för en femte.

- Vi är fyra hockeykillar som vuxit upp tillsammans och alltid spelat ihop. Problemet är att vi bara kan träffas på somrarna. En av oss spelar i Tyskland, jag i Sverige och resten hemma i Finland. När ska vi hinna under säsongen?

Wally berättar att musiken är klassisk, amerikansk rock.

- Både på finska och engelska, tillägger han.

"Wally" skrattar. Han är på strålande humör och när Sportbladet ska ta en bild av honom som rockstjärna spexar han framför kameran.

Sådan är han, Sinuhe Wallinheimo.

Han tar det mesta med en klackspark - på ett positivt sätt - och det är mycket därför som han struntat i kritiken och envist jobbat vidare.

Någonstans hägrar ett SM-guld.

Och kanske en rockkarriär.

Andra idrottsstjärnor med musikkarrärer:

Wallys favoritsångare:

Patrik Thornéus