Stockholm värd för bandy-VM nästa år

SPORTBLADET

”Två oerhört attraktiva kandidater”

Uppsala

Svenska bandyförbundet utsåg vid sitt styrelsemöte i Uppsala på fredagen Stockholm till huvudort för 2006 års VM-turnering.

VM kommer att avgöras under vecka 5 med final på Zinkensdamms IP söndagen den 5 februari och Hammarby blir huvudarrangör.

Slutdiskussionen stod mellan två kandidater, region Mitt-Dalarna (kommunerna Falun, Borlänge och Ludvika) och Stockholm (Hammarby IF).

- Det var ett jättesvårt beslut för vi hade två oerhört attraktiva kandidater. Så bra helhetspaket som de Mitt-Dalarna och Hammarby presenterade har vi aldrig tidigare sett inför ett VM i Sverige, säger bandyförbundets ordförande Seppo Vaihela.

De faktorer som avgjorde till Hammarbys fördel var enligt Vaihela främst tre: Ekonomin, det förväntade publikintresset samt det förväntade riksmediala genomslaget.

- Vi vill synas mer och tror att vi kan göra det om vi lägger arrangemanget i huvudstaden. Vi hoppas kunna skapa ännu mer intresse för bandyn och få fler att börja spela bandy. Dessutom tror vi att den totala publiksiffran blir högre i Stockholmsalternativet.

Hammarbys alternativ var också ekonomiskt fördelaktigare för Svenska bandyförbundet.

- Tidigare VM i Sverige, senast 2004 och 1997, var väldigt framgångsrika, men inte för förbundet. Bandysverige har gått med plus på VM-arrangemangen, men tidigare har inte förbundet tjänat något på dem. Nu har vi säkerställt så också förbundet får en del av vinsten.

Det är inte klart vilka andra arenor som VM ska spelas på.

- Vi och Hammarby ska ha en dialog om detta. Jag ser Gustavsberg som en intressant arena, och sedan kan man tänka sig att lägga matcher i kringorter som Västerås och Uppsala, säger Vaihela.

Hammarby kan tänka sig att lägga matcher i Sörmland och Västmanland.

Ingela Ahlberg/TT