Ville Aaltonen avgjorde ”landskamp” i Trollhättan

SPORTBLADET

”Jag är van att spela i dåliga förhållanden”

Kazakstan mot Finland eller Gripen mot Bollnäs - välj själva. Den svängiga matchen på Slättbergsbanan avgjordes av Ville Aaltonen, 25 - i full storm.

- Jag börjar bli van att spela matcher i dåliga förhållanden nu, säger Aaltonen.

I fredags spelade Aaltonen i det finska landslag som i ihållande hällregn mötte Sverige i Villmanstrand. Två dagar senare besegrade Finland Ryssland med 4-1 i snöstorm. Under onsdagen ställde det märkliga januarivädret än en gång till det. Ovädret som drog fram över Trollhättan gjorde det svårt för Gripen och Bollnäs att prestera bandy av någon högre kvalitet.

Men match blev det - och den vann Bollnäs, eller Finland om ni så vill. Bollnäs lag innehåller nämligen fyra spelare som i helgen fanns med i Finlands lag i Super Cup: Timo Oksanen, Tommy Österberg, Janne Väkiparta och Ville Aaltonen. Gripens svar är två spelare som representerar Kazakstans landslag: Andrej Timusjev och Aleksej Kourotjkin.

- När Finland och Sverige möts håller de flesta i Bollnäs på Finland, det kan jag garantera, säger Aaltonen.

Magnus Granberg gav hälsingarna ledningen efter fyra minuter. Men Gripen kom tillbaka och gick upp till 3-1-ledning. Timusjev, som i helgen som gick liksom Kourotjkin fanns med i det kazakiska landslag som mötte Sveriges utvecklingslandslag i två matcher på hemmaplan i Uralsk, svarade för 2-1-målet.

Bollnäs kom tillbaka, gjorde tre raka mål efter paus och ledde med 4-3 innan Gripen återtog initiativet. Timo Oksanen räddade en straff, men strax efteråt lyckades Robert Mayborn få in kvitteringsbollen fram till 4-4.

Till slut var det ändå Bollnäs som drog det längsta strået. Och visst var det en finländare som avgjorde.

- Hasse Åström flippade bollen till mig, deras backlinje försökte ställa mig offside, men jag var onside, jag kom fri mot deras målvakt, väntade tills han gick ner och satte bollen i nättaket, säger Ville Aaltonen.

För Bollnäs, som siktar på en åttondelsfinalplats, var segern viktig.

- Åttondelen ska vi nå. Och jag tror att vi kommer att få möta det lag som kommer sist i elitserien. Det är ingen annan som kommer att vilja välja oss som motståndare, säger Ville Aaltonen.

Fakta:

Gripen-Bollnäs 4-5 (3-1)

Sportbladet

ARTIKELN HANDLAR OM

Bandy