Stark svensk insats i störtloppet

SPORTBLADET

men Pärson inte bland de 25 bästa

En ny niondeplats för Janette Hargin - och nytt hopp för Jessica Lindell-Vikarby.

  Efter tolfteplatsen i störtloppet i Cortina d'Ampezzo närmar hon sig den VM-biljett som hon längtat efter.

I raden över vinterns världscupplaceringar blev Lindell-Vikarbys tolfteplats en ljuspunkt att vila ögonen på. Efter världscupplaceringarna 39, 22, 41, 46,31, 37, 50 och 42 var hon nu tolva, 1,28 sekunder bakom segrande österrikiskan Renate Götschl och 22 hundradelar bakom niondeplacerade Hargin.

  En välbehövlig framgång - efter en vinter som inte varit Lindell-Vikarbys. Hon missade fjolåret på grund av en korsbandsskada, och hon har tillbringat större delen av den här säsongen med att hitta tillbaka.

  Det har inte varit enkelt.

  - Man förlorar ju i tajming och känsla när man inte har åkt på så länge, säger Lindell-Vikarby i telefon till TT.

  - Och det har varit jobbigt. Alla säger att det tar tid att komma tillbaka efter en sån skada, och att jag verkligen ska  ge  det den tid det tar. Men samtidigt är man tävlingsmänniska. Jag vill ju åka bra och göra de resultat som jag vet att jag kan.

Inga sladdar

  Hittills i vinter är det små missar i varje tävling som gjort att Lindell-Vikarby halkat efter i resultatlistorna. Den här gången fick hon hela åket att stämma.

  Då kom också resultatet.

  - Jag hade inga sladdar, som jag brukar, och kunde hitta min egen linje, säger hon.

  - Det här resultatet betyder jättemycket.

  Dels för självförtroendet, dels för resten av vintern.

  Om knappt två veckor inleds VM i italienska Santa Caterina, och för att Lindell-Vikarby ska vara säker på en plats behöver hon vara bland de 15 främst i en världscuptävling vid två tillfällen. Nu är hon halvvägs där.

  - Hittills i år har jag inte tänkt så mycket på VM eftersom jag ändå inte har gjort några bra resultat. Men nu känns det som om bitarna börjar falla på plats.

Ny niondeplats

  Lindell-Vikarby är inte ensam om att vara på väg mot formen. Janette Hargin visade med sin andra niondeplats inom loppet av en vecka att hon kan bli att räkna med även i VM.

  Däremot hade Anja Pärson problem. Hon slutade på 29:e plats och tappade mark i världscupställningen. Den toppas nu av kroatiskan Janica Kostelic, som slutade tvåa i Cortina d'Ampezzo och tog karriärens första pallplats i störtlopp.

  Segrarinnan Renate Götschl är ny tvåa i den totala världscupen - efter tre raka segrar, två i super-G och en i störtlopp, under veckan i Cortina. Götschl var 29 hundradelar före kroatiskan Janica Kostelic och 44 hundradelar före amerikanskan Lindsey Kildow.

  Anja Pärson, fyra i vc-ställningen, var 2,15 sekunder bakom.

  - Det gick långsamt hela vägen, säger landslagsledaren Olle Danielsson.

  - Jag vet faktiskt inte riktigt varför. Vi får titta närmare på det och analysera.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Alpint