Så skyddas Solheim Cup mot terrorhot

Publicerad:
Uppdaterad:

"Vi har förberett det i 18 månader"

1 av 2

MALMÖ

Oron i världen tvingar arrangörerna av Solheim Cup att vidta större säkerhetsåtgärder än tidigare.

- Vi har förberett det i 18 månader, säger Mark Casey, högste tävlingschef.

Dagens invigningen på Barsebäck sker i skuggan av överfallet på utrikesminister Anna Lindh och årsdagen av terrorattackerna i USA.

Den 11 september är ett datum som för alltid kopplas samman med terrorattackerna mot New York och Washington, år 2001. Sedan dess är varje stort internationellt idrottsevenemang ett tänkbart mål för nya attentat.

Överfallet på utrikesminister Anna Lindh blev en påminnelse om att även Sverige kan drabbas av vansinnesdåd.

- All elitidrott i världen har tvingats till större säkerhetsbevakning, säger Mark Casey, en av nyckelpersonerna kring säkerheten kring Solheim Cup.

"Allt under kontroll"

I eftermiddag invigs prestigemötet mellan Europa och USA - på årsdagen av terrorattackerna i USA. Men arrangörerna är inte oroliga, det finns ingen konkret hotbild mot Barsebäck.

- Nej, allt är under kontroll. Det finns ingen anledning att känna någon oro, säger Casey.

Solheim Cup är årets största idrottsarrangemang i Sverige. Totalt väntas närmare 100 000 åskådare följa tävlingen på plats. Tv-sändningarna når över 100 miljoner tittare i 47 länder, varje dag.

- Vi har samarbetat med svensk säkerhetspolis i över tolv månader med säkerheten kring Solheim. Dom har den övergripande kontrollen, via kollegor internationellt, och står i ständig kontakt med oss, berättar Mark Casey.

Är säkerhetsapparaten större i dag än för fem år sedan?

- Ja, det är den. Precis som på alla idrottsevenemang.

Förberedelserna inför veckans stortävling inleddes redan tidigt förra året. De ansvariga gjorde sedan viktiga erfarenheter vid förra årets Ryder Cup, herrarnas möte mellan Europa och USA, då vakter beväpnade med automatvapen fanns utplacerade på golfbanan. Under veckan på Barsebäck kommer det att finnas svensk polis på plats, tillsammans med vaktbolag och frivilliga funktionärer.

Poliser efter banan

Publiken tvingas genomgå noggranna kontroller och visitationer vid entréerna - och för att säkra spelarnas säkerhet kommer polis och säkerhetsvakter att följa varje slag ute på banan.

- Men det är inget som syns, lovar Mark Casey.

Antalet säkerhetsanställda och satsningens budget förblir en hemlighet.

- Det behåller vi för oss själva. Men vi är nöjda med den säkerhet vi har i dag, säger Mark Casey.

Thomas Tynander

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN