”Stevenson hade kunnat slå alla”

SPORTBLADET

Kubas legendariske boxare vann tre raka OS-guld - och tackade nej till miljonerna och ett liv i lyx

1 av 6 | Foto: HEMMA PÅ KUBA Trefaldige OS-guldmedaljören Teofilo Stevenson tackade nej till flera proffsanbud och tjänade aldrig några pengar på sin sport. Här visar han sitt vardagsrum hemma i Havanna.

Han valde bort pengarna och rampljuset för amatörboxningen och OS-gulden.

Nu lever kubanen Teofilo Stevenson långt i från det lyxlivet han kunde fått.

Sportbladet kan i dag, som enda svenska tidning, visa bilderna från Stevensons hem i Havanna - och berätta om mannen som inte ville bli proffs.

Teofilo Stevenson kunde ha gått samma väg som Muhammad Ali. Båda var amatörboxare som vann OS som unga. Båda var fulla av självförtroende och kaxighet. Båda var fruktade av sina motståndare. Men där slutar likheterna.

Bara fyra år efter sitt OS-guld 1960 blev Ali även världsmästare och mångmiljonär när han golvade Sonny Liston.

Stevenson valde amatörboxningen i stället och har i dag tre OS-guld: 1972, 1976 och 1980.

Inga pengar i världen kunde ha fått kubanen att "svika systemet" och bli proffs. Stevenson var, liksom de flesta av Kubas idrottsstjärnor på den tiden, en stor beundrare av Fidel Castro och en del av landets propaganda.

- Han är vår störste boxare. Vi är kamrater. Han är den bäste. En som bara tänker på de andra - som ger sitt liv för andra människor - förtjänar den största beundran, säger Stevenson om Castro.

10 miljoner kubaners kärlek

Vid ett tillfälle blev Stevenson erbjuden fem miljoner dollar (drygt 35 miljoner kronor) för att gå en proffsmatch mot den dåvarande världsmästaren Ali.

- Varför skulle jag behöva fem miljoner dollar när jag har tio miljoner kubaners kärlek, var kubanens svar.

Den norska tidningen VG har träffat legenden, som i dag lever långt i från de livsförhållanden han kunde haft om han hade valt livet som proffboxare. I den lilla lägenheten i Havanna, där Stevenson bor tillsammans med hustrun Fraymaris och sonen David, finns det dock gott om minnen från den framgångsrika karriären.

"Jag vill aldrig svika mitt folk, inte ens för en miljon dollar" står den på en av bilderna på väggen. "The greatest" står det på en affisch med Muhammad Ali.

- Min vän! Min bror!, ropar Stevenson.

Fick aldrig chansen 1984

Stevensons överlägsenhet under 70-talet är svårt att beskriva. Men sin stora räckvidd och de våldsamma slagen knockade han den ena motståndaren efter den andra. Under spelen 1972 och 1976 klarade ingen att gå alla tre ronder mot Stevenson. 1980 tog han sitt tredje raka OS-guld. Men han fick aldrig chansen till det fjärde - Kuba bojkottade spelen i Los Angeles 1984.

- Jag hade vunnit även då, säger Teofilo självsäkert och menar att det var just då han var som allra bäst.

Två år senare bevisade kubanen att han fortfarande är oslagbar genom att vinna VM.

"Vi kunde ha slagit Ali"

Stevenson har knockat sig in i idrottshisotira men världen fick aldrig svaret på den stora frågan: Skulle han ha slagit Ali? Alcides Sagarra, som startade upp det kubanska boxnigsdynastiet 1964, är säker på sin sak.

- Men den största respekt: Vi kunde ha slagit Ali. Stevenson kunde ha slagit alla.

Själv är Teofilo mer diplomatisk i sitt svar.

- Oavgjort. Muhammad är min vän. Och han svarade likadant då han blev tillfrågad om hur det hade gått om vi hade möts.

Teofilo Stevenson

Muhammad Ali

George Foreman

Joe Frazier

Ken Norton

Larry Holmes

Längre ned på sidan: Mer fakta om Teofilo Stevenson samt om boxningens stora stjärnor som Stevenson aldrig fick möta.

Emir Osmanbegovic

ARTIKELN HANDLAR OM

Boxning