Publicerad:
Uppdaterad:

Andreas Jakobsson slutar i landslaget

Publicerad:
Uppdaterad:

Tänkte lägga av innan EM

Stockholm

Lars Lagerbäck har börjat en ny resa med fotbollslandslaget. Med VM-kval och mot VM 2006.

Men utan Andreas Jakobsson.

Mittbacken har gjort sitt i landslaget. EM i Portugal blev hans sista mästerskap.

Efter 36 landskamper har Bröndbyproffset fått nog av landslaget.

- Jag hade funderingar på att sluta i landslaget redan innan EM och efter tyckte jag det var lämpligt att sluta efter ett mästerskap, säger Andreas Jakobsson i telefon till TT från hemmet i Köpenhamn.

Andreas Jakobsson har varit en stor tillgång i landslaget allt sedan han oprövad fick kliva in i VM-hettan i Japan för två år sedan då Patrik Andersson gick sönder.

Mästerskapens man

Han gjorde braksuccé i VM 2002 och EM 2004 blev inget undantag. Olof Mellberg och Andreas Jakobsson var grundbulten i det trygga svenska försvaret mot Bulgarien, Italien, Danmark och Holland.

- Men det känns som om jag har varit med otroligt länge i landslaget. Jag gjorde debut 1996, men jag har väl suttit 40 landskamper på bänken.

- Jag är 32 nu, är 34 VM-året 2006 och vet inte ens om jag spelar fotboll då. Jag har kontrakt med Bröndby till november 2005. Då känns det lika bättre att inte vara med alls i kvalet.

Det dröjde till 2002 innan Jakobsson etablerade sig i nationselvan. Drygt två år och två mästerskap senare är det slut. Ett chockbesked som Lars Lagerbäck har vetat om ett tag i sin nya roll som ensam förbundskapten

- Jag fick veta det för knappt två veckor sen. Andreas är inte typen som ändrar sig.

Jakobsson avhopp kommer olägligt för Lagerbäck. Det har drällt av mittbackar i fotbollslandslaget. Inför landskampen mot Holland och det stundande VM-kvalet har de plötsligt blivit en bristvara.

Svensson frågetecken

Olof Mellberg står stark, men Michael Svensson blir ett allt större frågetecken. Hans långvariga knäskada vägrar att läkas. Karriären kan till och med vara i fara för Southamptonproffset.

- I England säger de att det kan dröja allt från sex veckor och framåt, säger Lagerbäck.

Möjligen kan Johan Mjällby ses i blågul dress i höst igen. Han sade tack och adjö till landslaget efter EM, men har funnit sig väl tillrätta i sin nya spanska proffsmiljö och har börjat tänka om.

Mot Holland finns EM-spelaren Petter Hansson och Mikael Antonsson med som alternativ bredvid Mellberg. Antonsson gick från IFK Göteborg till Austria Wien i somras och gjorde ett lyckat U21-EM. En framtidsman - men vem står bredvid Olof Mellberg när VM-kvalet drar i gång?

Peter Wikström/TT

Publicerad:
Publicerad: