Uppgifter: Ericsson kan tvingas lämna F1 redan i vår

Tysk media: Ägarens beslut kan påverka svenskens karriär

avAnna Andersson

Foto: STEFAN JERREVÅNG / 2800
Tar Alfa Romeo över Sauber F1 och tvingar Marcus Ericsson att lämna Formel 1?

Alfa Romeo är titelsponsor till Sauber. Än så länge.

Det sägs att den italienska tillverkaren ska ta full kontroll över teamet – och ge Antonio Giovanazzi en förarplats redan i vår.

Då kan Marcus Ericssons F1-karriär vara över.

I vintras presenterades det klassiska märket Alfa Romeo som ny titelsponsor till F1-teamet Sauber och inför årets säsong har teamet fått stor hjälp av Ferrari. Bland annat levererar det italienska teamet en ny motor och en ny växellåda till Sauber.

Dessutom har Ferrari bidragit med stora kunskaper under utvecklingen av årets bil, och vid sidan av Marcus Ericsson är det två av Ferraris förare som har kontrakt med Sauber.

Dels debutanten Charles Leclerc som vunnit både GP3 och Formula 2 och har utbildats av Ferraris akademi och dels testföraren Antonio Giovanazzi.

– Jag säger inte att Ferrari gjort ett dåligt jobb, men nu känns det som om Ferrari har ett större intresse av att det går bra för Sauber, säger Ericsson till Sportbladet.

– Alfa Romeo betyder jätte­mycket för teamet, det höjer motivationen när en ­stor fabrikant kommer in, de satsar pengar och ger oss en spark framåt.

Foto: STEFAN JERREVÅNG / 2800
Vilken väg går Marcus Ericsson?

Tar Alfa Romeo över Sauber F1 ?

Det kan också få tuffa konsekvenser för Ericsson. Under flera veckor har det ryktats om att Alfa Romeo och Ferraris president Sergio Marcionne vill ta över F1-teamet Sauber. Alfa Romeo betyder mycket för honom personligen och han ligger bakom bilmärkets comeback i F1.

Nu skriver tyska Sport Bild att Alfa Romeo vill ta över Sauber redan under våren och ge teamet en italiensk prägel - genom att ge Antonio Giovanazzi en förarplats intill Leclerc redan 2018.

– Giovanazzi är en bra kille och det är bara en tidsfråga. Han ska få sin chans, sa Marchionne i december.

– Vårt avtal med Sauber är ett sätt att hitta en väg in för killarna i vår förarakademi och det tar en liten stund att hitta rätt form för projektet.

Artikeln i Sport Bild.

Tvingas Marcus Ericsson lämna Formel 1?

För Marcus Ericsson blir säsongstarten 2018 enormt viktig. Han är medveten om att han kör för sin framtid och att han behöver besegra Charles Leclerc, precis som han gjort med Felipe Nasr och Pascal Wehrlein - även om svensken då varit den förare som tagit minst antal poäng.

– Charles är den perfekta måttstocken, han är vid sidan av Max Verstappen den hetaste nykomlingen som kommit till Formel 1, han har ett jättebra rykte och kan jag slå honom kan jag slå vem som helst, säger Ericsson.

– Om jag slår Leclerc i år kan jag sitta i en jättebra bil 2019, men det kan gå lika snabbt åt andra hållet. En dålig säsong och du är ute ur Formel 1.
Marcus Ericssons rådgivare Eje Elgh vill inte kommentera uppgifterna.

ARTIKELN HANDLAR OM