Provocerade Hitler med sina framgångar

SPORTBLADET

Sportchansens Lars Nylin listar tidernas friidrottshjältar

De är hjältarna som i efterhand hyllats av en hel värld, och som aldrig varit utsatta för dopningsskandaler.

Med bara några veckor kvar till friidrotts-VM i Berlin listar Sportchansens Lars Nylin tio friidrottsstjärnor som världen aldrig kommer att glömma.

Foto: arkivbild, ap

10. Cathy Freeman

Först tände hon den olympiska elden i Sydney år 2000. Därefter vann hon 400 meter häck och blev med sin bakgrund i ursprungsbefolkningen i ett nafs en internationell symbol för Australien. Ännu nio år efter Sydney-OS är vi några som ryser av välbehag vid tanken på Freemans ärevarv med aboriginal-fanan intill den australiska.

9. Haile Gebrselassie

Det går bara att spekulera i vilka av dagens toppnamn som står sig i årtionden framåt. Sportchansen spår att etiopiern Gebrselassie är ett av dessa. Massor av mästerskapstitlar och totalt 26 världsrekord toppades förra året när den evigt leende Gebrselassie vann Berlin maraton på makalösa världsrekordtiden 2.03.59.

8. Sebastian Coe

Tre OS-guld och åtta världsrekord på 800 och 1500 meter - inklusive att vara först under såväl 1.43 som 1.42 på 800. Dessa meriter blev bara början på idrottssagan Sebastian Coe. Senare har Coe varit brittisk parlamenetsledamot och är nu bas för OS i London 2012. Häromåret blev han vice ordförande i Internationella Friidrottsförbundet. Många anser det en tidsfråga innan Lord Coe blir ordförande i Internationella olympiska kommitén. Det känns nästan skönt att kunna berätta att helyllekillen Coe häromåret skilde sig efter ett långt äktenskap.

7. Al Oerter

Fyra raka OS-guld i friidrott skapar misstankar. Men inte kring den amerikanske diskuskastaren Oerter. Hans fyra guld 1956-68 togs precis innan dopningsexplosionen i friidrott. Han har sagt: "Jag är glad att jag tävlade i en tid när de valen inte fanns." Oerter medgav på 1980-talet att han däremot testade anabola steroider vid ett comeback-försök 1976. Det medgivandet snarast stärkte bilden av Oerter som en atlet av det rätta virket. Oerter dog 2007.

6. Edwin Moses

Fyra världsrekord, 2 OS-guld, 2 VM-dito och 122 rakar segrar på 400 meter häck åren 1977 till 1987. Allt detta gör amerikanen Ed Moses till en av tidernas största friidrottare. Moses varma karisma och hans arbete för att utveckla friidrottens dopingtester är ytterligare orsaker till att han hamnar på listor som denna.

5. Wilma Rudolph

Hon kallades för saker som "Den svarta gazellen", "Den svarta pärlan" och "Tornadon." Men viktigare än smeknamn var faktumet att Rudolph med sina tre OS-guld i Rom 1960 inte bara populäriserade kvinnlig friidrott i USA och övriga världen. Hon blev även en generell symbol för friidrott i en era när TV-apparaten just höll på att bli var mans egendom. Wilma Rudolph slutade redan 1962, som 22-åring, för att koncentrera sig på sina studier. 1994 dog hon i cancer, bara 54 år.

4. Jonathan Edwards

Den välartikulerade engelsmannen är inte bara världens bäste trestegshoppare genom tiderna, inklusive världsrekordet 18.29. Han utstrålade dessutom en moral som gjorde att högt uppsatta representanter för Internationella friidrottsförbundet sagt att friidrotten inte skulle överleva om även Edwards dopingfälldes. Någonstans i bilden finns också Edwards intensiva tro. Att han 2007 gav upp denna har ännu inte förändrat bilden av honom som en etikens väktare.

3. Paavo Nurmi

Finland har genom åren presenterat en smärre legion av starka långlöpare. Men de flesta av dessa har genom dopingassociationer diskvalificerat sig från listor som denna. Detta gällde definitivt inte "Den flygande finnen" Nurmi. Han var en gudabenådad naturlöpare som totalt tog nio OS-guld och satte 22 världsrekord. Klassikern nummer ett är när han vid OS 1924 i Paris vann fem titlar - två av dem inom 26 minuter - och "borde" haft sex stycken; han fick inte springa 10.000 meter sedan hans ledare i hettan blivit oroade för hans hälsa. En ilsken Nurmi åkte då hem till Finalnd och satte ett världsrekord som skulle komma att stå sig i 13 år. Nurmi dog 1973.

2. Sergej Bubka

Ukraina, 1980-tal, sanslös överlägsenhet i sin friidrottsgren. Allt talar egentligen för att Sergej Bubkas sagolika karriär skulle vara omgärdad av dopingrykten. Men så är det inte. Det som koms ihåg är de 35 världsrekorden - som bäst utomhus 6.14 - de sex raka VM-titlarna och hans sagolika teknik. I dag är Bubka en internationell friidrottspamp vilket ytterligare minskar risken att han kommer förknippas med eventuella gamla synder.

1. Jesse Owens

Vinnaren av fyra OS-guld i Berlin 1936 är ännu 70 år efter sina bedrifter en ganska självskriven etta. Owens utmanade inte bara Hitlers nazister, han provocerade även Vita Huset med sina framgångar. Men framförallt var Owens en makalös idrottsman med resultat - i synnerhet det i längd (8.13) - som står sig fortfarande. I dag finns det dussintals gator, torg och idrottsarenor i världen som har sitt namn efter Jesse Owens. Ett par av dem finns just i Berlin. Owens dog 1980.

Bubblare: Emil Zatopek, Bob Beamon, Fanny Blankers-Koen, Alberto Juantorena, Mary Decker, Pietro Mennea.

Se VM på plats: