Handboll

Här höggs stjärnan till döds

SPORTBLADET

Handbollsspelaren Marian Cozma mördad: ”En fruktansvärd chock”

Saknad Mängder med sörjande tog sig till mordplatsen för att hedra avlidne Marian Cozma.
Saknad Mängder med sörjande tog sig till mordplatsen för att hedra avlidne Marian Cozma.

De tre VM-stjärnorna skulle fira sin lagkamrat som blivit pappa.

En av dem knivhöggs till döds och två är allvarligt skadade.

Mordplatsen Här vid ett diskotek, utanför staden Veszprem i Ungern, blev den rumänske handbollsspelaren Marian Cozma mördad. Ett trettiotal okända män stormade lokalen och förde ut honom på gatan där de knivhögg honom i hjärtat.

I lördags firade det ungerska storlaget MKB Veszprem att de tagit sig vidare i cupen och att lagkompisen Gergö Ivansik blivit pappa. Spelarna begav sig, precis som så många gånger förr, till ett disko 15 kilometer utanför staden Vezsprem.

Innan kvällen var över hade linjespelaren Marian Cozma mist livet och Ivan Pesic samt Zarko Sesum skadats allvarligt i ett knivslagsmål.

– Jag har precis pratat med vår målvakt Nandor Fazekas som kommer från Veszprem och är vän med flera av spelarna som var med. Han är precis som alla andra väldigt chockad, berättar den förre Kielspelaren Viktor Szilagyi för Sportbladet.

– Det är en fruktansvärd chock, både för de inblandade och handbollen i Europa.

Viktor Szilagyi är född i Ungern och har delar av sin familj kvar, men är österrikisk medborgare och spelar för Gummersbach i tyska Bundesliga.

”Ett vanligt disko”

– Det är ett vanligt disko, dit folk från Veszprem åker för att roa sig. Handbollsspelarna är respekterade, de är ortens stora idrottsmän.

De flesta spelarna lämnade lokalen vid tvåtiden, men Marian Cozma, hans flickvän och ytterligare fyra spelare stannade kvar.

– Det kom ett gäng zigenare och satte sig vid bordet bredvid. Marian gick på toaletten och när han kom tillbaka blev han nedslagen och han fick ytterligare en smäll innan han slog tillbaka, berättar Vali Ghionea, rumänsk kantspelaren från ligakonkurrenten Pick Szeged som talat med Marian Cozmas flickvän, för rumänsk tv.

– Sedan anföll de honom med en stol och han sprang uppför trappan, mot utgången. Angriparna följde efter och knivhögg honom i ryggen. Lagkamraterna rusade dit för att hjälpa Marian, men han hade ingen chans. Han dog i armarna på kompisen Ferénz Ilyes.

Tvingades operera

Knivhuggen träffade den 2,11 meter långe linjespelaren i hjärtat och han avled kring klockan 03.30 på söndag morgon.

– Uppskattningsvis var det kring 30 personer som attackerade dem och de var ute efter Cozma, säger MKB Veszprems president Akos Hunyadfalvi till tyska ”dpa”.

Den kroatiske målvakten, Ivan Pesic, som tog VM-silver i år, kom ut på gatan i samband med överfallet och knivhöggs i ryggen när han försökte hjälpa Marian Cozma. Pesic skadades så allvarligt att läkarna tvingades operera bort den ena njuren, men hans tillstånd är inte längre livshotande. Även den serbiske VM-spelaren Zarko Sesum skadades svårt när han kom till undsättning. Han sparkades i huvudet och har allvarliga, men inte livshotande, skallskador.

Två misstänkta

Direkt efter överfallet försvann förövarna från platsen, men polisen har med hjälp av övervakningskameror lyckats identifiera två misstänkta män och deras porträtt har släppts till allmänheten.

Marian Cozma var med när Sverige mötte Rumänien i EM-kvalet förra året, i fjol vann han och Vezsprem cupvinnarcupen och i år har klubben avancerat till andra omgången av Champions League.

Enligt uppgifter till den rumänska nyhetsbyrån Mediafax var detta andra gången som han knivhöggs. 2005 skadades han när åtta okända män attackerade honom i Bukarest.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Handboll

ÄMNEN I ARTIKELN

Handboll