Bolt: ”Jag är ren”

SPORTBLADET

Mästaren bedrövad efter segern: ”Ett steg tillbaka”

Foto: Foto: AP
Tre löpare från Jamaica på 100 efter i London i går. Usain Bolt vann, den nu dopningmisstänkte Yohan Blake blev tvåa och Asafa Powell blev sexa.

Det var en bomb som skakade friiidrottsvärlden. Fem VM-klara jamaicanska sprinters lämnade positiva dopningprov i Jamaicas VM-uttagningar förra månaden.

– Jag vet inte vilka de är än, men det är i alla fall inte jag. Jag är ren. Jag ser bara framåt, säger Usain Bolt efter en ny överlägsen seger i Londons Grand Prix.

Foto: Foto: AP
PRESSAD Usain Bolt fick svara på många frågor om dopning efter triumfen på 100 meter (segertiden: 9,91) i London i går.

Men enligt uppgifter till Sportbladet finns tvåan i loppet – Bolts träningskompis Yohan Blake – bland de fem som lämnade positiva prov vid VM-uttagningarna.

Blake var tvåa bakom Bolt i London i går och har varit en sensation i årets friidrottscirkus, där han sänkt sitt personbästa på 100 meter med 18 hundradelar – från 10,11 till 9,93.

– Men det handlar inte om några tunga dopningpreparat, utan om sånt som bara brukar ge en varning. Någon form av centralstimulantia, säger Sportbladets uppgiftslämnare.

”Kommer ifrågasätta”

Internationella Friidrottsförbundet (IAAF) har inte gått ut med namnen än, eftersom alla inte informerats om att A-proven varit positiva. Men tre av de övriga ska vara SheriAnn Brooks (VM-klar på 100 och 4x100 meter), Marvin Anderson (VM-klar 200 meter) och Lanceford Spence (VM-klar på 400 meter).

En allvarsam Usain Bolt kommenterade uppgifterna i engelska BBC efter galan i London i går.

– Du vill aldrig att någon från ditt land eller ditt lag ska testa positivt, sa han.

– Det här blir förmodligen ett steg tillbaka, eftersom folk kommer att ifrågasätta alla, speciellt oss från Jamaica.

På friidrottstokiga Jamaica slog nyheten ner som en bomb. Premiärministern Bruce Golding kallade till ett krismöte direkt efter avslöjandena och krävde svar.

Alla uttagna i VM

Det var vid det jamaicanska mästerskapen den 26–28 juni som det togs 43 dopningprover. Samtliga skickades till det WADA-godkända dopninglaboratoriet i Montreal i Kanada.

Fem provsvar var positiva. Herb Elliott från Jamaicas anti-dopningbyrå bekräftade att samtliga fem var uttagna i Jamaicas VM-trupp till Berlin.

Enligt uppgifter från Jamaica finns inga av de jamaicanska OS-medaljörerna från Peking bland de som avslöjats.

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott