Hans mål: Historia Hans mål: Förstöra

avAnna Andersson

Publicerad:

Göransson kan bli först till fem titlar – hotas av kollegan

”Hård och rättvis kamp” Robert Dahlgren och Richard Göransson kör båda för Polestar Cyan Racing. I eftermiddag kommer en av dem att krönas till STCC-mästare 2016.
”Hård och rättvis kamp” Robert Dahlgren och Richard Göransson kör båda för Polestar Cyan Racing. I eftermiddag kommer en av dem att krönas till STCC-mästare 2016.

I eftermiddag ska han bli historisk.

– Att bli först till fem STCC-titlar har varit min drivkraft, säger Richard Göransson.

Därefter hoppas han på VM 2017.

Inför helgens final i STCC är det två förare som gör upp om titeln, teamkollegorna Richard Göransson och Robert Dahlgren. När den sämsta tävlingshelgen räknas bort skiljer det nu 10 poäng mellan dem och det är 50 kvar att köra om.

– Jag har aldrig tidigare kämpat om titeln med min stallkompis, det känns lite märkligt, säger Richard Göransson.

– Vi har fått fria händer att göra upp om det på banan och känslan är god. Jag är här för att vinna min femte titel. Det har varit min målsättning hela året, jag har redan vunnit många race och jag har vunnit många titlar, men den femte känns speciell.

”Måste leverera”

Dahlgren har aldrig vunnit STCC, men vet precis vad han behöver göra.

– Vi har helt öppna kort, vi vet exakt vilka inställningar den andre väljer och jag hoppas på en hård och rättvis fajt. Mitt uppdrag är rätt enkelt. Jag måste kvala in på pole, vinna det första racet och slå honom i det andra, säger han.

För 38-årige Göransson är det sista chansen att bli historisk. Han tänker ta den femte titeln på Ring Knutstorp i eftermiddag och därefter gå vidare. Målet är att köra VM i WTCC med Volvo nästa säsong.

– Jag skulle vilja köra där nästa säsong. Då handlar det om tre bilar med fullt fabriksstöd och det är klart att jag vill vara med på den satsningen. Därför måste jag leverera resultat och första målsättningen är att vara först till fem STCC-titlar, säger han.

”Ett naturligt steg”

Fabriksteamet har gjort en bra debutsäsong i VM, där Thed Björk har kört den ena bilen medan bland annat Fredrik Ekblom och Robert Dahlgren har delat på den andra.

– Det känns inte som om det finns några vettiga styrningar i STCC 2017, säger Richard Göransson.

– Reglementet görs om till nästa år, då vore VM med Volvo ett naturligt och spännande steg att ta.

Men först ska han bli förste förare att vinna fem mästartitlar i STCC.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

STCC