Northugs maskning i sprintfinalen

SPORTBLADET

"Driver det taktiska spelet längst"

Foto: Northug gick ut i ett minst sagt lamt tempo redan från start.

Har du sett en norrman gå på tur?

Det kan ha varit Petter Northug i tisdagens sprintfinal - norrmannen struntade totalt i fajten och hasade runt banan i Canmore.

– Petter är den som driver det taktiska spelet längst, säger SVT-experten Anders Blomquist.

Foto: Northug.

Finalen i sprinten blev knallhård för – fem åkare.

Den sjätte körde sitt eget race.

Petter Northug gick på tur. Han promenerade runt banan och in mot upploppet fick han applåder och klappade till publiken.

Orsaken till det märkliga loppet var förstås att Petter Northug vill spara krafterna till morgondagens tremil. Den norska stjärnan för en kamp med ryssen Sergej Ustiugov i den totala touren. Ryssen leder före Petter Northug.

Efter finalen skojade SVT:s André Pops med Petter om det "knallhårda loppet". Den norske stjärnan var över två minuter efter täten.

”Fick räcka för i dag”

– Det var stenhårt... Det var inga tvivel när Ustiugov rök i semin att det fick räcka för i dag, säger Petter Northug till SVT.

– Det är inte så stor skillnad på att vinna eller om du är nummer sex. Nu är det viktigaste att bli pigg till starten på tremilen i morgon.

Senare skojade han också med norska VG om "söndagsturen".

– Det har varit en fantastisk dag i Canmore. Jag har fyllt på med D-vitaminer, säger han med skratt.

Finalen vann italienaren Federico Pellegrino, det var hans första seger i en klassisk sprint. Två var Eirik Brandsdal, Norge och trea fransmannen Maurice Manificat.

För svenskt del var Teodor Peterson och Oskar Svensson bäst med, men de fick ge sig i semifinalen.