Aregawi portas från galan oavsett beslut

avErik Karlsson

Publicerad:

Chanserna att Abeba Aregawi frias har ökat dramatiskt efter Wadas helomvändning rörande meldonium.

Men även om det skulle bli så kommer hon inte få springa på Diamond League-galan på Stockholms stadion.

– Vi har inga planer på att bjuda in henne, säger Stadionklubbarnas ordförande Jan Kowalski.

Foto: BILDBYRÅN
Jan Kowalski.

Wada ändrade plötsligt sina riktlinjer kring fall av meldoniumdopning. Något som kan öppna för en friande som för Abeba Aregawi.

– Så vitt jag vet var halten av meldonium i hennes prov mindre än ett mikrogram per milliliter. Det innebär att hon kommer att bli frikänd och kan tävla igen, sa hennes före detta agent Jos Hermens till SVT igår.

En frikännande dom skulle kunna innebära att Aregawi kan tävla redan i sommar med sikte på EM och OS. Men någon tävling på Sveriges största gala, Diamond League-tävlingen Bauhaus-galan, blir det inte.

”Bidrar inte med något positivt”

Det slår Jan Kowalski, ordförande för Stadionklubbarna som arrangerar galan, fast:

– Vi har inga planer på att bjuda in henne. Vår policy är att vi bjuder in de som kommersiellt kan bidra till en bra gala och som kan bidra till ett bra rykte för friidrotten i Sverige och Stockholm. Och i nuläget är hon inte en sådan person. Hon bidrar inte till att göra galan bättre helt enkelt, säger han.

Men är det inte att döma en oskyldig person om det faktiskt blir så att hon frias?

– Vi bjuder in de vi tror kan bidra till en bra gala, de som kommer sprida en bra stämning och hon bidrar inte med så mycket positivt just nu, säger Jan Kowalski.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM