Stämde SOK - nu uttagen till OS

Av: Elin Kardell

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Bildbyrån

För fyra år sedan fick Matilda Ekholm, 33 inte åka till OS.

Då stämde hon och Bordtennisförbundet SOK.

Nu får hon åka till Brasilien.

Efter en lite krokig väg lyckades Matilda Ekholm spela till sig en OS-plats i kvalet i Halmstad tidigare i vår. Efter att ha missat mästerskapet två gånger har hon nu fått klartecken från SOK.

– Först var det en lite overklig känsla. Sen efter några timmar började det sjunka in, och då blev jag väldigt glad, säger Matilda Ekholm.

Stämde SOK

Både 2008 och 2012 kvalade Ekholm in till OS. Trots det fick hon inte åka till något av mästerskapen. Efter att fått tummen ner till att få åka till London för fyra år sedan valde Matilda Ekholm och Bordtennisförundet att stämma SOK. Trots att förbundet gjorde allt för att ta Ekholm till OS blev det ingen plats. Enligt dåvarande förbundsbasen Walter Rönmark, var anledningen till nekandet att SOK inte ansåg att Ekholm skulle ha någon chans att sluta bland de åtta bästa. Det var i slutändan ett tydligt nej menar Matilda Ekholm.

– Det var väl rätt tydligt att jag inte skulle med. Med tanke på det utgick jag inte från någonting nu utan försökte hålla mig helt neutral. Jag hade gjort allt jag kunde och hoppades på att det skulle räcka, säger Matilda Ekholm.

Chans på medalj

På förra VM var Matilda Ekholm bland de 16 bästa. På OS är det färre spelare från varje nation, två istället för fem. Målet är därför att ta en bättre placering än på VM.

– Jag var bland de 16 bästa på VM, nu är det bättre chanser. Men sen gäller det att spela bra med, säger Matilda Ekholm.

Förbundskapten Thomas von Scheele vill inte prata så mycket i placeringar. Men han tror att både Ekholm och Li Fen som också är uttagen har chans på medalj.

– Det finns jättebra chanser. Rent spelmässigt är VM svårare än OS när man väl tagit sig dit. Det är färre kinesiskor att ta sig förbi i OS. Båda två har väldigt bra chanser att göra bra ifrån sig, och ta medalj om allt flyter på med förberedelser och om de får vara skadefria, säger Thomas von Scheele.

Laddar upp i Asien

För att lyckas på OS kommer Matilda Ekholm och Li Fen träna hårt hela sommaren. Till att börja med blir det träning och tävling i Asien.

– Nu blir det att se till att toppa formen till augusti. Närmast ska de åka och träna i Kina i början av juni och spela Japan Open i slutet av juni. Sen får vi se hur upplägget bli i juli, men det blir nog lite mer på hemmaplan, säger Thomas von Scheele.

Fyra spelare uttagna

Totalt är fyra bordtennisspelare uttagna till OS. Förutom Matilda Ekholm kommer även Li Fen, Pär Gerell och Kristian Karlsson tävla för Sverige i Brasilien.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN